Следвайте ни

Трима пловдивски магистрати кандидатстват за европейски прокурори

viber icon

Трима магистрати от Пловдив и един от Асеновград кандидатстват за участие в процедурата за подбор на европейски прокурори. Общо 35 души бяха допуснати до финалната права. Подаването на документи приключи на 18-ти този месец, а Висшият съдебен съвет има срок до декември да избере 10 от тях за европейски делегирани прокурори. 
 
Двама от кандидатите от Пловдив, Димитър Беличев и Радостина Цанева са завършили право в Пловдивския Университет, а съдията в Районен съд Асеновград Светомир Бабаков е завършил в СУ. Светослава Стефанова от Районна прокуратура Пловдив се е дипломирала в УНСС. 
 
Интересен е фактът, че Беличев и Бабаков са завършили заедно Френската езикова гимназия в Пловдив. 
 
Беличев е следовател в Европейската комисия, като преди това е работил като прокурор в Районните прокуратури в Пловдив и Хасково. 
 
Светослава Стефанова, родом от София, към момента е прокурор в пловдивската Районна прокуратура. 
 
Съдията Светомир Бабаков работи в Асеновградския районен съд от 2015-та, а преди това е бил прокурор в Пловдив. В мотивационното си писмо той посочва, че желанието му да се яви в процедурата е свързано с придобитите от него знания и професионален опит, както и желанието му за растеж в професионален план. 
 
До 2018 г. Радостина Цанева е следовател в Окръжна прокуратура Пловдив, след което е командирована в София. 
 
За създаване на Европейската прокуратура кандидатите следва да са действащи членове на съдебната система на страната, да притежават необходимите квалификация и практически опит и независимостта им да е без съмнение. Прокурорската колегия ще изслуша и одобри кандидатите за европейски прокурори, като решението ѝ ще бъде изпратено на европейския главен прокурор.
 
 

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Сияна

Сияна

26.01.2021 | 07:53

Системата ,пълна с гнили ябълки,праща кадри в европа, каква пародия...

Отговори
0 1
Хан Крум

Хан Крум

25.01.2021 | 19:02

Къде сте тръгнали бе, тука адекватни присъди няма, благодарение на труда ви, тръгнали ми те за европата....много сте нагли, Ей....

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?