Три фирми абонирани за доставките на храни в Пловдив

Близо 80% от приходите на "Фантастика 95", "Мира Фууд" и "С Плюс Н“ ООД идват от обществени поръчки

Всяка година над 7,5 млн. лева от общинския бюджет на Пловдив се разпределят към частни фирми за доставка на храни. Те се разпределят в детските ясли и градини и специализираните кухни по кварталите.  


Преди години доставчиците се определяха директно от Общината. Сега те са разпределени по районните кметства, а директорите на 64 детски градини сами избират кой да ги снабдява с храна. Макар дейността да е разпределена сред много възложители, се оказва, че основната част от парите пак отиват при едни и същи фирми, които от години са абонирани за доставката на храни.  Това са  ЕТ "Фантастика 95" Цанков, "Мира Фууд" ЕООД  и "С Плюс Н“ ООД. Макар да въртят милиони оборот, и трите дружества са малки, с ограничен брой служители и без собствени производствени или логистични бази. Другата прилика е, че 80-90% от паричните им потоци се реализират чрез печеленето на обществени поръчки. 

 

Истински стахановец в бизнеса е бившият общински съветник в "Родопи" Георги Цанков с неговото ЕТ "Фантастика 95". От 2007 година насам фирмата е спечелила над 260 обществени поръчки по доставката на различни хранителни продукти на учреждения и общини в цялата страна. През 2011 година "Фантастика 95" реализира и няколко милионни поръчки, възложени от Държавен фонд "Земеделие" за доставка на храни за нуждите на Червения кръст. По това време фирмата печели почти всяка поръчка в Пловдив за доставка на хранителни продукти. След 2014 година обаче Георги Цанков значително намалява активностите си в обществените търгове и печели едва 5 поръчки. Паралелно с пренасочването на дейността на ЕТ "Фантастика 95" се оказва, че две други фирми се превръщат в "абонати" за публичните средства, заделени за хранене на децата в Пловдив.  

 


Само за 2018 година „Мира Фууд“ ЕООД е спечелила 6 обществени поръчки в различните райони на Пловдив, за които е получила над 1,8 милиона лева. Дружеството е създадено през 2013 година от Станислав Николов със 100 лева уставен капитал. През 2017 година „Мира Фууд“ ЕООД декларира приходи 2,3 милиона. Справка в Агенцията за обществени поръчки показва, че 1,9 млн. от тях са реализирани след спечелени търгове за доставки, платени с обществени средства.

 

Още по-фрапиращи са финансовите резултати на „С Плюс Н“ ООД. През 2016 и 2017 година дружеството е отчело близо 800 000 лева приходи, а спечелените обществени поръчка са за 736 000 лева. „С Плюс Н“ е имала общо трима служители през 2016 и 2017 година. От 2011 година насам фирмата, собственост на съдружниците Чавдар Златев и Чавдар Бирков, е получила близо 3 милиона лева обществени пари за доставка на храни и продукти, докато общите <210> приходи са малко под 4 милиона.

 

Подобна е ситуацията и с няколко по-малки фирми, които успяват да докопат по някоя поръчка за доставка на храни. В същото време основни производители и търговци на хранителни продукти като "Симид", "Филикон 97" и големите предприятия за месни и млечни продукти не участват в търговете, които са изключително раздробени като обособени позиции. Така Общината и районните  кметства губят възможността да работят директно с производителите и години наред плащат комисионите на малките посредници, които са превърнали обществените поръчки в свой основен и дори единствен бизнес. 

 

 Според директорите на детски градини прехвърлянето на правомощията и задълженията по организирането на доставките на хранителни продукти към тях не ощетява бюджета, защото води до по-голяма конкурентност между фирмите. Определяйки сами критериите за оценка и избор на изпълнител, директорите се надяват да счупят порочната практика цената да бъде най-важният фактор в избора на доставчици. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
родител

родител

03.05.2019 | 09:47

Поръчки се печелят и от фирми в списъка с регистрирани науршения в АОП със срок в който трябва да бъдат остранявани от процедурите но те ги печелят и дори се сключавт догвори с тях ??????,

Отговори
0 0
Иван Грелов

Иван Грелов

03.05.2019 | 09:47

По тъпа статия не съм чел

Отговори
0 0
Здрасти

Здрасти

02.05.2019 | 08:07

Ядем филия с троха сирене, топната в доватено пюре за цвят

Отговори
0 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?