46
Следвайте ни

Три дни ще се лее младо вино в Стария град

От 26 до 28 ноември ще се проведе 13-ото издание на феста, посветен на Дионисиевата напитка

viber icon

Тринайсетото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ ще се проведе на 26, 27 и 28 ноември в Пловдив. По традиция възрожденски къщи в Стария град за три дни се превръщат в храмове на Дионисий. Тази година локациите са 17. В тях  ще се проведат дегустации на български вина от последната реколта, както и на гурме храни, а производителите, заявили участие до момента, са 61. 

Стартът ще бъде даден на 26 ноември (петък) в 13,00 ч. на площада пред Община Пловдив. „Дионисиево шествие“ и ансамбъл „Тракия“ ще поведат всички винолюбители към началото на Стария град. Там дигизиран като бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино на винарската изба, която е златен медалист от предходното издание.

По време на дегустациите ще могат да се опитат  над 400 млади вина, като цените на дегустационните комплекти са между 3 и 16 лв.

Събитието ще се осъществи при строга организация и спазване на противоепидемичните мерки.

Организатори на "Дефиле на младото вино" са „Съвет по туризъм - Пловдив“ и Община Пловдив с активното сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университета по хранителни технологии - Пловдив. Фестивалът се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.

"Дефиле на младото вино" в Пловдив подражава на френския фестивал  на младото вино, възникнал в Бургундия, Франция, през миналия век.

Посветен е на божоле нуво - червено вино, произвеждано от сорта грозде "Гаме ноар",  който заема 98% от територията на регион Божоле.   

Божоле се намира в най-южната част на Бургундия, в близост до град Лион и северната част на река Рона. Тероарът на Божоле се отличава от този на прочутите му съседи на север и юг и дава вино с отличителни качества.

Божоле нуво е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на ноември. По цял свят този ден се е превърнал в очакван празник на божолето, с фразата, която го ознаменува „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ (на френски: „Новото божоле пристигна!“).

Виното се характеризира с розововиолетов оттенък и силно изразен плодов вкус. Поднася се охладено до 13 градуса. Това е леко, младо вино, произведено за незабавна консумация без отлежаване, тъй като с годините качеството му не се подобрява. Ежегодно се произвеждат около 45 милиона литра от него, което е близо половината от цялото произведено бургундско вино. Над 50% от еликсира се изнася, като най-големите пазари са Германия и Япония, следвани от САЩ. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?