71

Три дни разбиват Бетонния мост с 4 багера и чукове! Ето откога връщат влаковете СНИМКИ

Планира се от 5 август да бъде възстановено движението на влаковете от Централна гара за Южна България, включително Асеновград, Свиленград, Бургас и Варна, както и за Истанбул

 

Събарянето на Бетонния мост, изграден в сегашния му вид през 1980 г., започва в събота и ще продължи три денонощия. „В момента се мобилизират машините, които ще разрушават съоръжението, и се подготвя теренът”, съобщи за „Марица” вчера ръководителят на проекта към фирма „Трейс Груп Холд” инж. Николай Иванов.

Бетонният мост изживява последните часове
Снимка от Наташа Манева


Четири багера с прикачени към тях устройства - големи чукове и щипки, ще бутат бетонната конструкция. В момента се правят пилоти за новото фундиране на моста - по три от север и от юг, обясни инж. Николай Иванов. За 40 дни трябва да бъдат подменени и всички останали съоръжения - контактна мрежа, релси, траверси. Старите гарови коловози в района на Бетонния мост вече са премахнати и е изградена нова пътна основа, която изглежда като писта. От тази строителна площадка преди обяд в събота багерите ще разрушават моста.

"В понеделник до края на деня трябва да приключим с демонтажа на конструкцията”, каза ръководителят на проекта. Планира се от 5 август да бъде възстановено движението на влаковете от Централна гара за Южна България, включително Асеновград, Свиленград, Бургас и Варна, както и за Истанбул. За пътниците, които слизат и се качват за Асеновград, е изграден временен перон на Сточна гара, влаковете за морето минават през гара Филипово.

Перонът на Сточна гара
Снимка от Валентина Биларева

 

От южната страна към бул. „Македония” мостът се повдига между 1,20 и 1,40 метра, за да могат влаковете да се движат нормално. Нивото от северната страна, където са рампите, се запазва. При евентуална бъдеща реконструкция има възможност северната част да се надигне до 60 сантиметра. Новото пътно съоръжение е проектирано със същия габарит - 9 метра с две пътни платна, тротоари от двете страни, отводняване и улично осветление.

Новият мост трябва да бъде завършен до 20 декември - такъв е срокът, фиксиран в договора между фирмата и НКЖИ и одобрен от Община Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?