46

Три детски градини и една ясла правят в "Южен"

Три детски градини и една детска ясла ще бъдат завършени до края на мандата в район „Южен”. Това каза районният кмет на "Южен" Костадин Язов по време на първата копка на разширението на детска градина „Зорница”.

В нея има 125 нови места в пет групи. В района има голяма нужда от детски учебни заведения, тъй като 4 от забавачките са в междублокови пространства.

Проектът се финансира по ОП „Региони в растеж” и европейският фонд за регионално развитие. Бенефициент е община Пловдив.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 8 милиона 660 хиляди лева. От тях 7 милиона 361 хиляди са европейско финансиране, а националното финансиране е за 1 милион 299 хиляди лева. 

Разширението на „Зорница” ще бъде готово на 18 юни 2023 година. Ще има нови помещения за 5 детски групи, занималня, спалня, физкултурно-музикален салон, помещение за рисуване с фонотека и перално помещение. Ще бъдат изградени и 5 детски площадки. 

Кметът Здравко Димитров припомни, че Общината е отделила 20 милиона лева за детски градини и ясли. „Няма да спрем дотук – децата са важни и те са нашето бъдеще.

Освен спортни обекти строим и културни – започваме Небет тепе и Източна порта. Открихме Голямата базилика и разкопките от северната страна на римския стадион в магазин HM.

Пожелавам на децата никога да не разберат какво лошо се случва в света около нас, каза кметът. 

Районният кмет Костадин Язов припомни, че опитите за разширение на ДГ „Зорница” са още от 2008 година. 

В района до края на мандата ще бъдат завършени три детски градини и една детска ясла. Едната от тях е започната и е завършена, предстои пускането й до края на годината.

Разширението на „Зорница” ще е готово до 2023 е втората. Третата датска градина, която е в двора на училище „Стоян Михайловски” е още в етап на подготовка на документите.

До месец ще започне и изграждането на детска ясла. В момента й се подготвят документите.

„Южен” е голям район с много деца и на практика няма толкова места. Четири от детските ни градини са в подблокови пространства.

„Първото условие е да ги сложим в типови сгради, като заедно с това се изпълняват нормите в закона – до 2023 година всички деца от 4-годишна възраст трябва да са в детски градини. По разчети ни трябват 3 детски градини и ние ще ги имаме”, каза районния кмет Костадин Язов. 

Преди първата копка децата от ДГ „Зорница” изпълниха невероятен фолклорен спектакъл с песента „Девойко, мари хубава”.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?