Следвайте ни

Три деца = половин училище в Равногор

viber icon

Равногор е едно от селата в Пазарджишка област, където почти на всяка врата виси некролог. Хората там се топят като сняг през юли и единствената светлинка в тунела е туризмът. По ирония на съдбата две седмици след Деня на детето 1 юни некролог ще бъде поставен и на вратата на основно училище “Отец Паисий”. Масивната сграда ще остане заключена на 15 септември, когато в цяла България първолаците тръпнат от вълнение в първия учебен ден поради една прозаична причина - липса на деца.

През последните десет години школото постоянно е в списъка за закриване, но оцеляваше. 2009 г. обаче ще остане последна в живота на училището, създадено още по време на турското робство в далечната 1851 година.

Към днешна дата в основно училище “Отец Паисий” се обучават седем деца. Само четири от тях са местни, останалите са “трансфер” от Велинград. Родителите им работят в горското стопанство и живеят в Равногор, обяснява директорката Петрунка Гацева. По стечение на обстоятелствата и трите деца са в една слята паралелка. Васко е във втори клас, а сестра му Мария и братовчедка му, която носи същото име, са в 4 клас. Като ни закрият училището, сигурно ще се върнем във Велинград, но на нас в Равногор много ни харесва и искаме да останем тук, обяснява Васко.
В друго населено място ще учи и най-малката възпитаничка на школото в Равногор - Соня Търпоманова. Първата й учебна година в “Отец Паисий” ще бъде и последна. От септември тя ще бъде записана в Пещера. Нейният “съученик” Йордан Казаков, който е в трети клас, пък заедно с родителите си се е ориентирал към Пазарджик.

Другият вариант за тях, ако семействата им решат да останат в Равногор, е всеки ден да пътуват до средищното училище в Брацигово. За седемте деца в школото се грижат общо пет учители заедно с директорката Гацева плюс една жена, която е обслужващ персонал. От десет години сме постоянно в списъка за закриване, но успявахме да оцелеем, коментира директорката Гацева. Сега обаче вече няма накъде. Единственият ни шанс беше да бъдем включени в списъка със защитените училища, защото отговаряхме на всички изисквания за това. Районът ни е труднопроходим през зимата, пътят до средищното училище е голям, но за съжаление не бяхме одобрени. Не отговаряхме единствено на точката за брой деца, където минимумът е 10 деца, а ние имаме седем. Затова не попаднахме в списъка и ще бъдем закрити.

Миналата година община Брацигово осигури дофинансиране, за да съществуваме още една година, но тази вече няма как. Става въпрос за сума от 57 хиляди лева, колкото е годишната ни издръжка, но тя не е по силите на общината. Защото не е само нашето училище. С маломерни и слети паралелки са и в Бяга, в Козарско, които също чакат дофинансиране от общината. Хората в селото приемат с разбиране закриването на училището, защото сами виждат, че няма деца. Другото, което е, че дори и тези седем деца не са сигурни, защото родителите на трите от Велинград може да решат да се приберат по домовете си и тогава оставаме с 4 ученици. А материалната ни база е много добра, имаме нов компютърен кабинет със сателитна интернет връзка, който се ползва от учениците.

От другата година и ние ще останем без работа. Единственият вариант е да бъдем назначени в Брацигово, но само ако заведем деца, а, както виждате, нито едно от тях не желае да учи в Брацигово, ориентирали са се към Пещера и Пазарджик, обяснява Гацева.…

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?