Следвайте ни

Тревата избуя след дъжда, пазете се от кърлежи

Ударен отряд коси на пожар над 5000 дка зелени площи. За частните имоти са длъжни да се грижат техните собственици, напомня шефът на "Градини и паркове"

viber icon

Над 5000 дка тревни площи ще бъдат окосени и едновременно напръскани с препарати срещу кърлежи. "Усилено се работи от март, а някои пространства вече са окосени по 4-5 пъти", увери директорът на  „Градини и паркове“ Стоян Алексиев. Опасните кръвосмучещи са плъзнали след затоплянето на времето и еколозите предупреждават родителите да не пускат децата във високите треви. Същото важи и за стопаните на кучета.   

Със сезонните работници персоналът в 20-те бригади на предприятието достига около 200 души, които поддържат тревните площи. От тях 70 работници са заети с окосяване. С предимство са парковете, градините и особено детските площадки. "Работи се в пълен синхрон с районните кметства и  общинското предприятие "Дезинфекционна станция“, което извършва декаризация. Редовно се косят разделителните ивици по булевардите, полагат се усилия за доброто поддържане на междублоковите пространства и другите публични пространства", изброи Стоян Алексиев.

Предприятието разполага със съвременна техника - ръчни моторни коси и моторни косачки. За по-обширните зелени площи в район „Южен“, „Тракия“ и квартал „Христо Смирненски“ се използват и по-големи самоходни машини. Наскоро бяха закупени нови 17 самоходни роторни косачки.

Директорът на „Градини и паркове“ напомни, че косенето на частните парцели е задължение на собствениците. Същото се отнася за държавните и църковни имоти, както и за институциите с делегирани бюджети, включително детските и учебните заведения. Повечето от  незастроените частни имоти не се поддържат и като правило тънат в бурени. Един от примерите е част от парка на Младежкия хълм до бензиностанцията, където тревата стига до коляно, пейките са изгнили, пълно е със сухи клони и отпадъци. Зелената площ беше реституирана преди години, а след това продадена на собствениците на бензиностанции. Преди време те искаха да я продадат на Община Пловдив, но оттам отказаха. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?