1553
Следвайте ни

Трескава подготовка в секциите: от сгъната кутия - урна, от куфара - машина

Коридори с опашки не се проветряват в четвъртата вълна на пандемията - дръжките на прозорците са демонтирани заради безопасността на учениците

viber icon

Какво е урната, преди да стане кутия за толкова важните разпечатки за гласуване от машините? Една плоска картонена заготовка като за кашон.

А какво е самата машина, преди пред нея да застане избирател? Компактен черен куфар, който Дима Шаркова внимателно тегли по коридора на пловдивското СУ „Симон Боливар“ към избирателна секция 19.

Сговорна дружина там за нула време сглоби сгънатия картон на урна, а техникът Александър Тенков тества машината и я инсталира за утрешния президентски балотаж. 

И на двата етажа кипи усилена подготовка за вота. Долу са секциите от 10 до 14, на втория кат – от 15 до 20. В избирателните комисии има хора с всякакви професии – от специалисти в звено „Труд и работна заплата“ до пенсионерки. Уменията на всекиго са ценни, а трябва от всичко по малко: и сръчност от часовете по трудово обучение, за да се стъкми урната със сгъвки, ножица и тиксо; и отбиране от информационните технологии – за да се инструктират избирателите пред машините; и някой да поддържа тонуса.

Най-важното е обаче e да има кой да управлява всичко да върви успоредно без хаос.  Дима Шаркова е това главно действащо лице в секция 19. Всеки ден организира по 100-150 човека в работата си, пък много от тях са от малцинствата, та има опит и в междукултурното общуване.

Марийка Крумова пък е председател на секционната комисия с номер 15. „Всичко вече сме наредили - показва тя книжата в стройна редичка на перваза на прозореца. -  Чакаме само машината“.

Помислено е и за противоепидемичните мерки – на ученически стол точно до вратата вече са подредени кутия с маски, ръкавици и дезинфектант. Така никой избирател няма да се върне от страх от ковид.

Не се бои от него и секционната избирателна комисия. Всички в нея са преболедували или ваксинирани. Освен Надежда Терзиева.  Тя е студентка по народно пеене в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Поема съзнателно риска и, освен че ще си осигури допълнителни средства с участието в изборите, смята за важно да бъде активен гражданин. Трябва даже да има повече млади хора в комисиите, убедена е Надежда.

За песни обаче надали ще й остане време утре, когато се решава кой ще е президент на България. През машината в секция 15 трябва да минат 694 избиратели. Миналата неделя от тях дошли 326. И пак имало постоянен поток от хора. От комисията обясняват как се работи със софтуера на по-несигурните пред екрана на машината. Основно хората над 60 години имали затруднения, както и гласоподавателите с майчин език, различен от български. 

В последните години изборният процес става все по-добре уреден, смята Марийка Крумова. Според нея машинното гласуване е по-бързо и по-сигурно. Много е доволна от организацията в училището, където председателства секционна комисия.

Миналия път всичко минало гладко и приключило навреме. Наложило се обаче да се изчака половин час патрулката, с която материалите да се занесат в Панаира. Така секционната комисия получила номер 62 за предаването на изборните книжа. Пък можехме да сме още номер 30, казват оттам. Въпреки всичко още в 23 часа отметнали всички задължения и си тръгнали по домовете.

Александър Тенев е техникът, който поддържа машините в няколко от секциите, и твърди, че в тези, за които отговаря, нямало никакви засечки. 

В секция 20 обаче на няколко пъти изборният процес прекъсвал заради заседнал отрязък от разпечатката. Докато се изчаква отстраняване на проблема, в коридора се образувала опашка и се чакало по половин час. Избиратели повдигнали и въпроса защо не се проветрява в условия на пандемия в коридорите, където се струпват хората в изчакване.

На втория етаж обаче няма как – нито един прозорец не се отваря, защото всичките са без дръжки. Демонтирани са от съображения за безопасност – да не падне отгоре някое дете, когато училището си е в основната функция и е пълно с хлапета вместо с избиратели. В секциите обаче регулярно се проветрява, увериха от избирателните комисии.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?