46
Следвайте ни

Треска за евтини учебници в Пловдив! Ето къде

viber icon

Подтикнати от по-ниските цени, все повече хора прибягват до закупуването на учебници и помагала втора употреба. Само броени дни след като удари школският звънец се извиха опашки пред ученическите борси. Заради огромния наплив служителите на борса „Енигма“ останаха час след края на работното си време в събота.

Очаквано най-заинтересовани се оказват „зайците“ от гимназиите, както и деветокласниците и десетокласниците. Те идват със списъците, придружени от своите родители и с помощта на служителите закупуват нужните им помагала и учебници. 

„В петък ни дадоха списъка и още на следващия ден дойдохме да ги закупим. Някои от тях обаче не са налични“, разказва баща, който придружава сина си.  Такива случаи не били рядкост, заради големия интерес към ученическите пособия втора ръка и тогава родителите се принуждавали да допълват с нови, обясняват от борсата за учебници „Енигма„.

 „Случва се  и при закупуване на нови, ако няма наличност от част от тях, да ги допълват с употребявани“, добавят продавачите. Най-дефицитен бил учебникът по предприемачество на издателство "Мартилен". Причината е, че складовете в Пловдив не работели с него и се налагало да се правят заявки за доставка от столицата. 

„От финансова гледна точка избрахме да купим втора употреба. Миналата година взехме нови и ни струваха около 130 лв. Надяваме, се сега да са наполовина, иначе няма сметка“, казва деветокласничката Мария Костуркова. Тя учи в Търговската гимназия, а любимият й предмет е немският. Други семейства, които също се бяха наредили на опашката,  миналата година се охарчили по 160 лв. за учебни пособия. Учебниците на борсата се търгуват между 60 и 70% от реалната им цена. 

Пред борса „Енигма“ не липсваха и пристигнали с намерение учебниците от миналата година да им бъдат изкупени от търговците. „Изкупуваме ги на 30%. Само ако са запазени на 40%. Обикновено при 11 клас ги взимаме на 40%“, обясниха от борсата за учебници. Най-често родителите носели за изкупуване учебници за 8 клас. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?