46

"Трейс" спечели строителството на Югоизточния обход с оферта от 34,5 млн.

Проектът обаче отново зацикли, след като от "Европейски пътища" обжалват класирането 

Затварянето на околовръстния ринг на Пловдив се отлага за неопределено време за пореден път. Агенция "Пътна инфраструктура" стартира процедурите по събиране на оферти за изграждане на Югоизточния обход от Асеновградско шосе до Скобелева майка в началото на миналата година. И днес обаче проектът е на трупчета. 

Първоначално в държавния бюджет не бяха предвидени средства за ключовия обект. В тазгодишната инвестиционна програма на АПИ обаче са осигурени  50,4 млн. лева с ДДС за обхода. В същото време победителят в проведения търг - "Трейс Груп Холд", предложи значително по-ниска цена от 34,5 млн. лева без ДДС. Офертата е оценена с максималните 100 точки.

Втори с 93.04 точки остава консорциум "Страбаг СП" ДЗЗД с водещ участник "Щрабаг" ЕАД. На трето място е обединението "Геопът Скобелева майка" с участници "Геаострой" АД и "Пътстрой-92" АД, следва самостоятелна оферта на "ИСА 2000" ЕООД. Последната класирана оферта е на ДЗЗД "Югоизточен обход Пловдив" с участници "Европейски пътища" АД и "Джи пи груп" АД. 

Комисията на АПИ е отстранила ДЗЗД "Пловдив 2021" с участници "ПСТ Груп" ЕАД и "Строй Инвест груп 2" ЕООД заради пропуски в ценовото предложение, както и ДЗЗД "Виа Филипополис" заради допусната аритметична грешка, която се е отразила върху предлаганата крайна цена. Към момента от сайта на КЗК се разбира, че единствено "Европейски пътища" обжалват класирането. 

КЗК ще се произнесе по относимостта на жалбата до 2 седмици, като на тази база реши дали ще образува последващо производство. Без значение решението на регулатора, то може да бъде обжалвано и от двете страни в Административния съд. Съдебната практика показва, че подобни проекти почти винаги стигат до съдебна зала и това забавя стартирането на дейностите най-малко с 6 месеца, което означава, че строителните дейности по Югоизточен обход едва ли ще започнат до края на тази година. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?