2374

Транспортът на бъдещето може да се види в Панаира

След всяка криза идва скок на индустрията, обяви министър Никола Стоянов

Транспортът на бъдещето - дронове, електрически триколки, е-пожарни и линейки, щадящ природата градски и междуградски транспорт, хибридни леки автомобили, се представят на Панаира в Пловдив. След 2-годишно прекъсване служебният министър на икономиката Никола Стоянов откри вчера 76-ото издание на Международното техническо изложение. Акцент тази година е екологията, зелената енергия, дигиталните технологии и модерното строителство. Изложението ще продължи до събота в палати №3 и №7 и откритите площи между тях. Входният билет е 7 лева, пенсионери, ученици и хора с увреждания плащат по 4 лева. 

„Намираме се в криза, тежко време за фирмите. Но след всяка криза идва сериозен скок на индустрията“, оптимист бе министър Стоянов. Ключът за това е в иновациите. „Иновативната индустрия у нас расте стабилно и през тази година се очаква добавената стойност от този сектор към брутния вътрешен продукт на страната да стигне 10 млрд. лв. Ръстът в износа за 2021 г. е с 24%, като водещите пазари на страната ни са Германия, Италия, Австрия. Това идва да покаже, че се конкурираме с най-добрите“, отчете служебният министър. 

Панаирът в Пловдив беше избрал за премиера на електрически специализирани автомобили - линейка и пожарна, голям полски производител. За първи път тук бе показан и градски автобус с акумулаторна батерия под пода и впечатляващ капацитет - за 85 пътници. "Събрахме на едно място динамични компании с изпреварващо мислене и предимства", коментира главният директор на Международен панаир-Пловдив Иван Соколов. 

Община Русе пък нагледно показа екологичния си градски транспорт. Администрацията бе първата в България, която сключи договор по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" още през 2019 г. за 35 електрически транспортни средства - 20 електробуса и 15 тролейбуса. Освен че са еко, те са и много интересни от друга гледна точка за пътниците. Във всеки електробус са поставени QR кодове. Те могат да се сканират с телефон или таблет и дават информация за знакови личности от историята на Русе. Инициативата има за цел да повиши знанията на русенци за бележити личности, свързани с града, и се случва и благодарение на компанията на бившия транспортен министър Николай Събев - "Еконт".

Енергоспестяващи технологии както за производството, така и за дома представят десетки изложители. На откритата площ в Панаирното градче пък са разположени дилърите на автомобили, като и тук акцент са хибридите и колите на ток. Хибрид Suzuki S-Cross с мощност 129 к.с. струва 59 020 лева. Разходът на гориво е 5.2-6.7 литра на 100 км.

На откриването на Есенния панаир присъстваха още областният управител Ангел Стоев, кметът Здравко Димитров, председателят на ОбС Александър Държиков. Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес, в който се казва, че Пловдив е станал столица на технологичния прогрес още с първото издание на панаира през далечната 1892 година. 

И Русия има щанд

Сега участват близо 200 фирми от 12 държави, като най-силно присъствие имат Индия, Полша, Чехия и Словакия. Руската федерация също има щанд, където представя лекотоварните автомобили GAZelle NN. Това е нов продукт на българския пазар, внася се от миналата година, уточниха оттам. Екологичният му клас е Евро 6. Чака се и електрически бус, а в момента работят по проект за водорен автомобил.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Това ли

Това ли

20.09.2022 | 12:13

Панаир само в две палати???!!! Резил! Пълен резил!!

Отговори
6 1
Червеният кардинал Гергов

Червеният кардинал Гергов

20.09.2022 | 10:23

Заграбил знаковият панаир от пловдивчани трябва да бъде изгонен от България, заедно с всички червени чарва впили зъби като кърлежи в красивата ни родина.

Отговори
6 1
ПИТАНЕ!

ПИТАНЕ!

20.09.2022 | 10:10

иван тотев на трибунал да отговори къде отидоха парите за модернизацията на градския транспорт...............................питане !!!!!!!!!!!!

Отговори
8 4
отговарям

отговарям

20.09.2022 | 10:22

И не само затова. КОЙ разсипа най-екологичния транспорт в Пловдив? Мамин! За съд е това крадливо герберче, че продаде здравето на пловдивчани за няколко милиона в джоба, чрез разтуряне на ел. транспорта и внасяне на автобуси, УЖ, еко? В Казанлък още си пазят ел.транспорт, а ние? Нарочно се остави до разсипия...

Отговори
8 4
Отврът

Отврът

20.09.2022 | 10:09

Нищо не искаме да гледаме в герговия панаир

Отговори
8 3
КОЙ ТЕ ПИТА БЕ ШЕБЕК?

КОЙ ТЕ ПИТА БЕ ШЕБЕК?

20.09.2022 | 10:12

ИДИ В БАНКЯ ДА ГЛЕДАШ Д.ЕБ.ЕЛИЯ ОЯДЕН Г.ЪЗ НА БОЙКО АКО ИСКАШ И ГО ЦЕЛУНИ..... ТУКА Е ПЛОВДИВ И ГЕРГОВ ЩЕ ГО ГЛЕДАШ ИСКАШ НЕ ИСКАШ...НИКОЙ НЕ ТЕ ПИТА ... ГЕРГОВ СИ Е НА МЯСТОТО...КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА ДРУМ..........

Отговори
3 8
шебека си ти

шебека си ти

20.09.2022 | 10:18

И защо да ходя в Банкя. бе? Че нали именно бат ти Бойко му подари на Герго 40 -те милиона от варненската дупка? Ами те са си братя по дух, важна е лапачката и краденето на народната пара!

Отговори
7 1
червен трол

червен трол

20.09.2022 | 10:31

А как стана така, че свинаря се оказа собственик на парцел точно на центъра на Варна? Беше го превърнал в една клоака и загрозяваше центъра им умишлено за да изнудва държавата за пари! Същото беше и с имота под централна поща и още сумати имоти с които гергов изнудва държавата и местната власт. И всичко това прилапа тихомълком по време на тройната ламя и президент Гоце. Гиди гниди комунистически.

Отговори
5 0
густо

густо

20.09.2022 | 10:08

като гледам тоя помияр здравко димитров зад гърба ти и като знам кой е лицето на герб ...в пловдив ив.тотев които заедно и поотделно не успяха да пуснат електронното таксуване в пловдив барем 10 години ...и никой не се поинтересува къде са парите ....явно само комисионните са усвоени...по табиет... стига сте дрънкали глупости пускайте файтоните барем ще е густо...............

Отговори
5 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?

Към анкетата