Следвайте ни

Тракийци на бунт: Имотите на 50 собственици отредени за зелена площ

viber icon

Десетки жалби на собственици на частни  имоти, чието отчуждаване се бави с години,  могат да блокират в съда приемане на новия Общ устройствен план на Пловдив.   За това предупреди Антон Илков от името на близо 50 собственици на земите  до газстанцията на   околовръстното шосе в „Тракия”.

Ексклузивното изявление на Илков беше направено по време на общественото обсъждане на предварителния проект на  ОУП за район „Тракия”.  Общата площ на терена е близо 100 декара с могила в  средата. Според ОУП от 2007 г. земята е била отредена за образование, а според проекта на новия план – за зелена площ и зона за атракции.  

„С решение на Конституционния съд  нереализираното  в срок до 15 години   отчуждаване  на частни имоти за озеленяване е обявено за противоконституционно. В срок до два месеца  парламентът  трябва да  гласува  промяната на Закона за устройство на територията. Ние чакаме повече от 15 години да ни отчуждят, няма как да ползваме имотите си,  а  плащаме данъци.  Живеем в демократично общество, а се извършва национализация – отнемат имот, както навремето правеха комунистите. В същото време пред очите ни години наред общински и държавни имоти се разпродаваха за ново строителство. Това е беззаконие. Или изкупувайте земята ни, или ни я върнете, ако нямате пари да инвестирате в зелена площ" -  с тези думи Антон Илков се обърна към проектантите от „Булплан”  и местната власт.

"Ако  приемете плана в този вариант, ще последват съдебни дела", заканиха се  собствениците, дошли заедно с Илков на дискусията. 

От „Булплан” потвърдиха, че се очаква Народно събрание да промени ЗУТ в частта отчуждаване, както изисква Конституционен съд.   Проектантите обаче обясниха, че в  частните имоти попада един от четирите археологически обекта в „Тракия” – древна могила и около нея задължително трябва да има охранителна зона, затова е планиран парк.

„Какъв парк може да има на това място, като е оградено от производствени складове, канал и жп линия? Спазвайте закона, отчуждете ни и си правете, каквото искате  в тези имоти",  гневно контрираха собствениците.

„Напълно поддържам вашето становище. При съставянето на ОУП  се търси баланс между системите, важен елемент от които са зелените площи, но защо точно тези терени са планирани за озеленяване?”, зачуди се зам.-кметът арх. Невена Балчева.  Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов препоръча на собствениците да внесат в общината писмено искане , което да бъде разгледано заедно с проектантите.

Николай Йорданов от блок 172  посъветва  да се търси терен за гробищен парк, за да не се налага тракийците да пътуват до Рогошко шосе.  „Навремето имаше решение на Общинския съвет да се предоставят 120 дка за гробище, но после го заметоха някъде”, разказа Йорданов.  Арх. Димитър Костов от „Булплан” обясни , че в „Тракия” има два подходящи терена, един от които е  източно от околовръстния път в района на  Пречиствателна станция.

„В  проекта на ОУП осигуряваме  достатъчно разширение на гробищните паркове на Рогошко шосе, в Прослав и Коматево, дори по-големи площи от нормативите", увери арх. Костов. Николай Йорданов постави въпрос и за  необходимостта от спортно игрище, като отбеляза, че в зоната до блоковете 172 и 173 се образува гето от бетон  заради презастрояване. Направете за децата футболно, баскетболно игрище, сложете фитнес уреди, препоръча възрастният мъж.   Проектантите се съгласиха, че източно от ДГ „Червената шапчица” има поляна, за която няма формални пречки да бъде отредена за спортна зона.

Бившата общинска съветничка Сузана Николова, която не е пропуснала нито една от шестте дискусии,  апелира за опазването  на „Лаута” от застрояване. Похвали инициативата на новото ръководство на общината да се провеждат обществени обсъждания.  Прави добро впечатление, че главният архитект Димитър Ахрянов и зам.-кметът Невена Балчева се отнасят с уважение към всички предложения и питания на гражданите, има чуваемост и разбиране, обобщи Сузана Николова.

Снимки Наташа Манева

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

zia

zia

29.10.2020 | 04:36

Моят приятел печели 77 долара на час на лаптопа. Уволнен е от работа преди 5 месеца, но миналия месец спечели $ 10258, като просто работи от вкъщи с програма, която намери онлайн. Това е, което той прави ... Изпробвайте сами===>>>Careerclub9.com

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?