Следвайте ни

Тракия икономическа зона прави аржентински хъб

viber icon

Аржентина има готовност да създаде свой логистичен хъб в България, на територията на зона Марица, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Това бе обсъдено в края на миналата седмица между заместник-министъра на външните работи Зарица Динкова, Алфредо Нестор Атанасоф - извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина в България, заедно с екипа на най-големия индустриален парк в Югоизточна Европа. Ако това стане факт, южноамериканската страна ще има втори логистичен хъб в ЕС.

„Смятам, че Тракия икономическа зона е едно от подходящите места за изграждането на 5-ия хъб на държавата Аржентина. Досега такива имаме четири - в Китай, САЩ, Дубай и един в ЕС - в Амстердам“, обясни Н.Пр. Алфредо Атанасоф. Той сподели с инж. Пламен Панчев, създател и директор на ТИЗ, колко силно е впечатлен от разработения от ТИЗ Консорциум „Въглеродно неутрални индустриални паркове“ (ВНИП) стратегически проект за бъдещото „зелено“ развитие на индустриалните зони в България.

Според заместник-министъра на външните работи тази визионерска „зелена“ политика на ТИЗ ще срещне силна подкрепа в Брюксел. „Представянето и популяризирането на такива амбициозни проекти пред европейските ни партньори би ни помогнало да привличаме и повече високотехнологични, природосъобразни инвестиции в България“, каза Зорница Динкова.

Инж. Панчев обясни, че постигането на нулеви емисии ще се осъществи първоначално в зоните в четири български области - Пловдив, Хасково, Бургас и Габрово, които са част от Консорциум „Въглеродно неутрални индустриални паркове“. Тракия икономическа зона вече се оформя като един от центровете на Европа за производство на електрически превозни средства.

Инж. Емил Янков, мениджър „Бизнес развитие“ на ТИЗ, подчерта основния акцент във ВНИП: процентът на използване на „зелена“ енергия /ВЕИ/ във ВНИП да се увеличи на 45% през 2025 г., 60% през 2030 г. и 100% през 2040 г. За сравнение: ЕС прие в т.нар. пакет „Подготвени за цел 55“ (Fit for 55) увеличаване процента на ВЕИ от 32% на 40% до 2030 г.

„Реално ние сме сред пионерите в ЕС в изграждането на въглеродно неутрални индустриални паркове“, подчерта директорът на „Клъстер Тракия икономическа зона“ Катя Стайкова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?