Следвайте ни

Тръгва нова битка с поръчка за 4 милиона в Пловдив

viber icon

Община Пловдив  е готова да плати от своя бюджет 3 266 666 лева без ДДС за почистване на дъждоприемните шахти в града. С включен данък сумата е почти 4 млн. лева. Тези средства ще бъдат разпределени в следващите четири години, става ясно от обществената поръчка за избор на фирма изпълнител, обявена от местната администрация.

Сега услугата се извърша от частната фирма КМД, която едновременно с това извозва и битовите отпадъци от по-голямата част на града.  Цената на услугата е приблизително същата - около 800 000 лева годишно.

Условията към кандидатите са доста високи. До търга се допускат само фирми, които имат право за дейността "управление на отпадъци", а в предходните три години са реализирали минимален общ оборот от 6 млн. лева, от който 3 млн. лева - в  същата сфера.

Основната цел на поръчката е да не се стига до наводнения по улиците при всеки дъжд.  Избраната фирма трябва да почиства по график наноси и предмети от над 16 000 шахти, да подменя изгнили кофи, липсващи гривни и счупени или откраднати решетки. Изричното изискване е новите решетки да бъдат произведени от полимербетон, а не от метал, за да не ги къртят крадците за вторични суровини. 

Общинското предприятие "Чистота" също се включват в поддръжката на шахтите, но само отгоре например, като събират листата, за да не ги задръстят. От началото на листопада чувалите с листа се вдигаха веднъж седмично - в деня, в който по график се събират едрогабаритните отпадъци. Миналата седмица само в район "Южен" служителите на „Чистота“са напълнили 3000 чувала с окапали листа, след първите слани се очаква по-силен листопад, обясни директорът на предприятието Димитър Георгиев. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

!!!!

!!!!

03.11.2020 | 11:10

Ами отивай за 600лв!

Отговори
1 0
...

...

03.11.2020 | 10:10

E, общината толкова ли не може да намери хора за общинското предприятие, имащи способност да работят с кука и можещи да изхвърлят събралите се боклуци ?

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?