Следвайте ни

Тотев вкара общината в страшен филм с кино "Космос"

viber icon

Бившият кмет на Пловдив възложи идейния проект за реконструкция на сградата на архитектите, проектирали многомилионната инвестиция на фамилията си в "Каменица парк". В края на мандата си подписа договор за техническо проектиране на стойност 128 000 лева, без да се съобразява с авторските права.       

 

Бившето кино „Космос", което стои под ключ от началото на 90-те години, е в капан, заложен от екипа на предишния кмет Иван Тотев.  Според идеята, лансирана от Община Пловдив, сградата с амфитеатрална зала  трябваше да стане един от привлекателните  артцентрове на Пловдив по време на Европейска столица на културата. След безброй лъжливи обещания общината не заби и един пирон в сградата, която продължава да се руши. 

Сега новата местна власт ще трябва да решава как да излезе от страшния филм с някогашното любимо кино на пловдивчани. Бъркотията е пълна - за реконструкцията има възложена поръчка за проектиране на стойност 128 000 лв. без ДДС, а в същото време двамата известни архитекти претендират, че притежават авторските права за сградата и нищо в нея не може да се пипа без тяхното съгласие.

На всичко отгоре в бюджета няма пари за ремонта. Не е известно и колко ще струва той, след като избраните проектанти подготвят документацията и количествено-стойностните сметки. 

От екипа на Здравко Димитров ще трябва да решават как да излязат от бъркотията, в която ги вкара Иван Тотев.  

Капанът е заложен през 2017 г., когато ценното време вече е пропуснато и няма как сградата да бъде ремонтирана до старта на инициативата "Пловдив 2019". Никой от тогавашния екип на Община Пловдив не се сеща да потърси автора на проекта - арх. Любомир Шинков, нито арх. Тодор Абаджиев и Георги Бакърджиев, които твърдят, че създателят на сградата им е дарил правата върху проекта. Вместо това с еднолично решение на Иван Тотев на проектанското студио SGI -  "Стивън Джордж Интернешънъл България", се възлага да представи идейна разработка за основен ремонт на сградата.  

Архитектите от Stерhеn Gеоrgе Intеrnаtiоnаl - Бългapия печелят международна награда
през 2018-а за проекта на ”Каменица парк". В същото време разработват даром за
общината и идеята за кино ”Космос

Презентацията е представена в Дома на културата от архитектите Тихомир Казаков и Мария Мишинина. В пловдивската гилдия - Камарата на архитектите - настъпва смут - за киното не е проведен конкурс, а проектантите на сградата са напълно неглижирани. Софийските архитекти предлагат да дарят разработката си на общината.

Според нея обаче ремонтът на киното ще струва над 5 млн. лева, докато за целта са планирани не повече от 2 млн. лева от целевата държавна субсидия за изграждане на културна инфраструктура във връзка с домакинството на ЕСК.

Защо Тотев решава да се довери на столичаните, става ясно по-късно. Stephen George International-България с управляващ директор арх. Тихомир Казаков е студиото, проектирало многомилионната инвестиция на фамилия Тотеви в "Каменица парк".

Напрежението около киното ескалира, след като в открито писмо до тогавашния кмет от Камарата на архитектите в България настояват да се спре процедурата. "Случаят да бъде преразгледан и да се възстанови справедливостта в полза на авторския екип, създал емблематичната сграда.

Неизвестно за колегията и без обявяване на обществена поръчка е бил изготвен нов проект от арх. Тихомир Казаков и арх. Мария Мишинина", се казва в писмото. В него се твърди, че с този акт на общината са нарушени два закона - за авторското право и този за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране. От съюза дори предупреждават арх. Казаков, че правата му да проектиране могат да бъдат отнети за 1 година.   

На пл. "Стефан Стамболов" оставят конфузното положение без отговор. През април 2019 г. обаче от Община Пловдив изненадващо обявяват публичен конкурс за идеен проект. Оферти са подадени от пет проектантски колектива. По-късно е обявена и обществената поръчка за технически проект. Тя е спечелена от архитектурно бюро „Тектоника Б". То е на арх. Димитър Балджиев в колектив с арх. Инес Чавдарова и арх. Елена Павлова. За работата по проектирането са планирани 128 хиляди лева без ДДС, а договорът е подписан през септември 2019-а - месец преди да изтече мандатът на Иван Тотев. 

В същото време арх. Тодор Абаджиев и Георги Бакърджиев алармират Община Пловдив, че имат всички документи в качеството си на законни притежатели на авторските права за сградата, дарени им от арх. Шинков. Екипът на Иван Тотев се отнася иронично - собствеността е общинска и ние ще правим както решим. 

Сега новата градска управа трябва да разсече възела с решение, което да удовлетвори всички страни, без да се влиза в нови съдебни битки, а сградата да грохне окончателно, докато чака развръзката.

Арх. Тодор Абаджиев: Надявам се новият кмет да сложи край на сагата

В близко време предстои среща с кмета Здравко Димитров и се надявам, че  и той има желание да бъде възстановена сградата на кино "Космос", каза за "Марица" вчера арх. Тодор Абаджиев. Двамата са се видели наскоро и са се разбрали да проведат разговор в общината и да обсъдят подробно казуса. 

Юристите са внесли  в Община Пловдив писмо, с което напомнят, че още преди време на администрацията са представени всички документи с доказателства за авторските права на арх. Тодор Абаждиев и арх. Георги Бакърджиев върху проекта на кино "Космос". При предишната градска власт два пъти са изпращали преписката, но без резултат. 

Според арх. Абаджиев следва да бъде подготвено нова планово задание и на неговата база да се изработи технически проект. В заданието трябва да се определи какъв културен център е нужен на Пловдив. Най-добрият вариант е залата, която е една от най-хубавите в Пловдив, ако се реконструира, за различни творци, тип "Скандинавски" - един свири на китара, друг на саксофон, трети пее. Важно е да се помисли за експлоатация на "Космос", след като бъде завършен ремонтът, а също така за възможно максимално използване на площта.

 Арх. Абаджиев счита, че ако в Община Пловдив се съгласят, "Космос" може да бъде реконструиран на инженеринг - проектиране и изпълнение. Редно е новите сгради да се строят, след като е проведен архитектурен конкурс. Когато се възстановява стара сграда в същия обем, има смисъл това да се прави на инженеринг, коментира архитектът на "Колодрума". 

В капиталовата програма на Община Пловдив за 2020 г. кино "Космос" е включен със сумата от 150 000 лева за технически проект на основен ремонт на сградата. Надявам се на добро решение, защото ме боли да гледам  залата се руши, допълни арх. Абаджиев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Боби

Боби

05.03.2020 | 15:54

Викате Гешев в Пловдив, много има да се разпита чорапа Тотев.

Отговори
6 0
Евмолеец

Евмолеец

05.03.2020 | 14:22

И все пак за какво ще се ползва сградата? Подобни сгради - бол...

Отговори
2 0
Пламен

Пламен

05.03.2020 | 13:02

Ако се събори сградата и се построи отново какви авторски права. За 2 милионащо да не може.

Отговори
2 0
Панчев

Панчев

05.03.2020 | 10:08

То и за площад "Централен" имаше международен конкурс! И Общината даже откупи спечелилия проект за около 100 000лв! А след това, великият ни кмет - партиен координатор на ГЕРБ, възложи т.н. "Инженеринг" на друга фирма! Кой ще върне онези 100 000лв? Защо никой не прави реален одит на Общината за заявени и изработени проекти, които след това се захвърлят? Това не са ли общински пари?

Отговори
9 2
йо хо

йо хо

05.03.2020 | 09:21

Какви са тези авторски права, какви са тези гилдии на архитектите? - сбъркана работа! Архитекта наеправил ли е проект за киното - направил е! Платено ли му е за този проект - платено му е! Построено ли е киното по този негов проект - построено е! Акт 16 - издаден ли е - издаден е! От тук нататък архитекта няма никакви права върху сградата, чийто собственик е общината! Тя може да си го реконструира по нови проекти както си избере!

Отговори
8 3
Иван Гешев

Иван Гешев

05.03.2020 | 09:07

Нещо, адашчето Тотев, много смел го раздава. Скоро идвам и в Пловдив, но тук ще остана малко повечко....

Отговори
8 2
dii

dii

05.03.2020 | 08:53

Що се срамувате от истинското име на това кино? Киното се казва Комсомол !

Отговори
10 5
Ж. Георгиев

Ж. Георгиев

05.03.2020 | 13:32

Също като БСП срамуват се да се наричат БКП .

Отговори
2 0
Суперстар Майнев

Суперстар Майнев

05.03.2020 | 13:42

Да, с твоето име е Дража Вълчева, нали?!Червени боклуци, марш в Северна Корея!

Отговори
1 2
обществен вирусолог

обществен вирусолог

05.03.2020 | 08:40

КРАДЛИВИЯТ УРОД Е КАТО КОРОНА ВИРУСА. ДО ВСИЧКО ДО КОЕТО СЕ ДОКОСНЕ ВЕХНЕ.

Отговори
13 4
десен

десен

05.03.2020 | 08:33

Авторските права са за срок от 50 години върху литературните произведения. За строителните шедьоври архитектът има права до издаване на удостоверението за ползване ( Акт 16 по старому).

Отговори
5 5
Архитект

Архитект

05.03.2020 | 11:00

Аман от лаици със самочувствие! Правите ли разлика между авторски надзор и авторско право? Първият приключва с въвеждане на сградата в експлоатация, а второто се запазва за целия период на експлоатация, когато не се променя статута и предназначението. Ако, без да ги променяш искаш да правиш изменения ( реконструкция, пристройка, надстройка ) си длъжен да се съобразяваш с авторското право , ако специално не си го ОТКУПИЛ, което не е индентично със заплатения проектантския хонорар.

Отговори
5 0
4000

4000

05.03.2020 | 08:26

Абе кога ще го видим Тотев в затвора ?

Отговори
20 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?