Следвайте ни

Тотев командирова и Златин Велев при Спартак

viber icon

Бившият зам.-кмет по транспорта ще варди тръбите от посегателства. Надя Казакова отишла на борсата след кратката си кариера във ВиК.

Златин Велев, който се раздели с поста на заместник-кмет по транспорта след местните избори, е назначен във ВиК ЕООД със заповед на управителя и бивш общински съветник Спартак Николов. В същото държавно  дружество  продължават да си вадят хляба и още двама градски старейшини от миналия мандат ​- Ани Лафчиева и Вихър Захов.

Както „Марица” писа, в края на миналата година през ВиК ЕООД за по-малко от месец е минала и Надя Казакова.

Чаровната дама беше вярна спътничка на ексградоначалника  Иван Тотев  през цялата му кариера в местната власт - от секретарския <210> пост в район „Източен” до шеф на дирекция в Община Пловдив.  

На местните избори Златин Велев беше избран за съветник от листата на ГЕРБ, а във ВиК е назначен в звено „Сигурност, охрана и отбранително-мобилизационна подготовка". Шефът на въпросната стратегическа структура  е Вихър Захов, друг бивш общински съветник от квотата на ВиК в местния парламент. „Г-н Велев ми помага, защото задълженията ни не са формални и никак не са малки”, коментира за „Марица” вчера Вихър Захов. Работата в звеното явно е стратегическа за сигурността на тръбите, макар водният оператор да харчи над 1 милион лева за охраната на обектите си, която се осъществява от външна фирма.   

Захов разказа, че звено по сигурността има във всички водни дружества в страната. Служителите контролират поддържането на  военновремевия запас от вода и състоянието на транспортните средства, които се водят на военен отчет като специализирана техника. „Работим в контакт със силовите структури, като МВР и  ДАНС”, допълни Захов и посочи за пример случката с урана, намерен преди време във водата в Първомайско.

Златин Велев и  Иван Тотев са приятели от Автото, чиито възпитаници са. Двамата  са учили в Техническия университет. Велев има диплома на магистър по електроника, но очевидно разбира от всякаква работа. През 2008 г., когато ГЕРБ управляваше  града с ВМРО, той беше назначен за изпълнителен директор на „Общинска охрана” ЕООД, въпреки че на сесията на  местния парламент не можа да отговори на елементарен въпрос какви функции ще изпълнява в дружеството. Задържа се на директорския стол само три месеца, защото след разпада на коалицията ГЕРБ мина в опозиция и новото мнозинство в Общинския съвет освободи Златин Велев. 

В район „Източен” Велев е работил като зам.-кмет в екипа на Иван Тотев,  а от 2011 г. стана зам.-директор на ОП „Чистота“. Порасна в йерархията във втория мандат на бившия градоначалник с  назначаването му за зам.-кмет по транспорт в Голямата община на мястото на подалия оставка Александър Държиков.  

Сега отново е прибран на топло благодарение на същия приятелски кръг - Спартак Николов, Ани Лавчиева, Радослава Ташкова, Надя Казакова и Иван Тотев, който държи в ръцете си партията под тепетата и продължава да кадрува.

По случайно стечение на обстоятелствата Златин Велев зае банката на последен ред в местния парламент, където преди местните избори стоя сегашният му шеф Спартак Николов. 

Надя Казакова се озова  във ВиК ЕООД  веднага след местните избори на 11 ноември 2019 г.   Според заповедта на Спартак Николов като  ценен кадър е започнала работа като  оператор в контролен център с шестмесечен изпитателен срок и основна заплата 675 лева плюс 68,85 лева допълнително възнаграждение за трудов стаж. Скоропостижно, на 4 декември, е освободена срещу обезщетение - два дни неизползван годишен отпуск, пак със заповед на Спартак Николов.

„Несериозно е да ми задавате такива въпроси”, отсече Спартак Николов, запитан от  „Марица” защо Надя Казакова е напуснала толкова бързо. „В мое разпореждане са 1170 служители, които работят в 18-те общини, и днес би трябвало да говорим не по кадрови въпроси, а за програми и проекти на ВиК, както и за добрите ни икономически показатели, отчетени в доклада на ДКВЕР", скастри репортера Спартак Николов.

Осем години в Община Пловдив Надя Казакова заемаше респектиращата длъжност директор на дирекция „Административно и информационно обслужване”. Дамата се трудеше в кабинет на  втория етаж, точно срещу този на кмета. В длъжностнатахарактеристика бяха включени 27 задължения.

На крехките си плещи Надя Казакова носеше организиране и контрол на цялостната дейност по административното обслужване на „едно гише” и на деловодството, архивиране и съхранение на документацията, разглеждане на заявления за достъп до обществена информация, оформяне на предложенията за Общинския съвет, осигуряване на поддръжката на почивните бази, служебните автомобили, компютърната техника, както и подготовка на техническо задание за доставката им с разработване на софтуерни продукти.

Казакова често придружаваше кмета по време на командировките му в чужбина. 

Мълвата гласи, че след скоропостижното напускане на ВиК Казакова се е регистрирала като безработна на Борсата. 

И щерката на Лафчиева - кадър на ВиК

Кадруването във ВиК ЕООД в Пловдив е стигнало своя връх по времето на Спартак Николов. Кръгът около шефа на дружеството и бившия градоначалник Иван Тотев практически години наред е използвал водния оператор като хранилка за "свои" хора. Част от структурите на ВиК е била и Катерина Дончева - дъщеря на Ани Лафчиева.  

Лафчиева е ръководител НИК (качествен контрол) във ВиК-Пловдив, но в отсъствието на Спартак Николов често е получавала задача да стартира подготовката на различни обществени поръчки. В същото време щерката е работила в два от отделите на дружеството - първо в "Правен", а после в този, занимаващ се с провеждането на обществените поръчки. Никой в дружеството обаче не се е притеснил от близката роднинска връзка на двете дами, които в определени моменти едновременно са имали отношение към избора на доставчици на услуги и материали за ВиК.  

Към момента Катерина Дончева не е служител на държавното дружество. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?