Тотев бламира кмета за 30 млн. заем

Градската управа няма да може скоро да вземе втория заем от 30 милиона лева за ремонт на вътрешните улици, както се надява кметът Славчо Атанасов. От ГЕРБ са категорично против, а вчера и областният управител Иван Тотев твърдо се обяви срещу новия борч на общината.
Ако Общинският съвет вземе решение за кредита, ще търся начини да го спра, предупреди Тотев. Ние ще управляваме общината и нямаме намерение да връщаме един заем на д-р Иван Чомаков и втория - на Славчо Атанасов, отсече областният управител. Тотев, както и всеки губернатор, има право да наложи вето и да обжалва в съда всяко решение на местния парламент, ако сметне, че противоречи на закона.

Обществената поръчка за изследване на малките улици стана повод за сблъсък между Тотев и Атанасов. Пътната настилка в кварталите ще се сканира с френска машина и до края на октомври ще имаме резултати, оповести вчера сутринта шефът на капиталното строителство инж. Тошо Пашов. Договорът е подписан с българо-френска фирма “Пътконсулт - 2000” и днес Славчо Атанасов има среща с френски специалисти. Процедурата по заема е открита в Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ и те очакват проекта от общината. Ремонтите на вътрешните улици са жизнено важни, защото след шест години те ще станат непроходими заради дупките, акцентира кметът. Атанасов подчерта, че ще иска съгласието на всички групи в Общинския съвет, включително и на ГЕРБ, и се надява на консенсус.

Изумен съм - от март се говори за тази френска машина, но някой дали я е виждал някога, възкликна Иван Тотев, помолен за коментар. Аз подлагам на съмнение съществуването на тази машина. Според мене това е някаква театрална постановка на общината, заяви губернаторът. И попита иронично: “Да не стъпят на проекта от 2000 г. от времето на Чомаков, без да има изследване?”. Проектът за поддръжката на пътната инфраструктура в Пловдив беше разработен съвместно с американската община Голдън.

Несериозно е да се взима кредит от 30 млн. лева за малките улички, твърди Иван Тотев. При 260 милиона лева годишен бюджет и 70 милиона за капиталовложения винаги могат да се отделят 5 или 10 милиона годишно от собствени приходи, изтъкна губернаторът. Така няма да се наложи да се плащат лихви. Според прогнозата ми при 30 млн. лева заем ще броим на банката 60 милиона. Според зам.-кмета Александър Константинов лихвите и таксите ще оскъпят кредита до 50 млн. лева. Който и от двама ни да е прав, това са много пари, категоричен е Тотев. Когато говорим за заеми, трябва да разсъждаваме по-мащабно. Например - с какви пари ще се правят околовръстното шосе и реконструкцията на надлеза на “Скобелева майка”, за които 50 на сто ще даде държавата, а другите 50 процента са ангажимент на общината, напомни областният управител.

За пътната връзка “Скобелева майка” има сключен договор с фирма “Пътища” АД. Той обаче ще се преразглежда, каза Иван Тотев. Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев е поискал от него три най-важни проекта за областта.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?