Следвайте ни

Тонове пръст вбесиха пловдивчани СНИМКИ

Ще върнем земната маса обратно на терена, щом завършим подстанцията, обещават от EVN

Живеещите около новостроящата се подстанция „Евмолпия” са обезпокоени от десетките тонове пръст, които са струпани до единствения тротоар, който води до спирката на бул. „Санкт Петербург”.

Строежът на подстанцията, чиято първа копка бе направена от министър Теменужка Петкова и посланикът на Австрия Н. Пр. Андреа Вике през октомври миналата година, реално започна преди десетина дни.

Оттогава се копае пръст и се трупа на единствената улица, по която стигаме до спирката си, безпокоят се живеещите в околните кооперации. 

Хората се оплакват от шума и праха, който идва от обекта. На терена се работи с тежка земекопна техника. 

От EVN обясниха, че няма основания за безпокойство. Част от изкопаната пръст вече е депонирана на друго място.

Тази, която е останала, ще бъде върната в изкопа след изливането на бетонните основи на подстанцията.

Когато това стане, от EVN ще заравнят и отсечката, която свързва ул.„Богомил” и „Санкт Петербург”. Ще стане по-хубава и по-равна от преди, обещават работниците от подстанция „Евмолпия”.

От компанията припомнят, че това е най-големият инфраструктурен обект, който започват тази годинаСтойността му е 11,6 милиона лева.

От него цялата източна част на Пловдив, както и за част от центъра ще получава еленергия. „Всички кабели в подстанция „Евмолпия” ще са под земята - няма да има никакъв въздушен пренос на електроенергия”, подчертават от компанията.

Първоначалната мощност ще е 50 мегаволтампера (MVA) с възможност да достигне 100 MVA.

Сградата ще е на едно ниво и е от стоманобетон. Ще има много добра звукоизолация, която ще я направи практически безшумна.

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?