71
Следвайте ни

Токов удар за Пловдив: Уличните лампи глътнаха половин милион лева за месец

viber icon

Смайваща сметка за уличното осветление получи община Пловдив за предишния месец. Общината /разбирай данъкоплатците/ трябва да платят  500 000 лева.

„Това е тройно по-висока цена, в сравнение с месеците , за които плащахме преди увеличението на електроенергията”, коментира  кметът Здравко Димитров.

Ако шеметното покачване на тока не се овладее, разходите за уличните лампи ще излизат на баснословната сума  минимум  6 млн. лева годишно или три пъти повече спрямо средствата, които досега бяха залагани в бюджета.  

Финансистите на община Пловдив са силно притеснени как ще планират приходите и разходите за новата година при положение, че всички стоки и услуги хвръкнаха нагоре, а след 1 януари се задава ново поскъпване на тока

Разчетите за 2022-ра трябва  да се правят въз основа на по-високите цени, което означава, че  разходите в  градския  бюджет  далеч ще надхвърлят 400 млн. лева, предвидени  за 2021 г. Друг въпрос е  откъде да се осигурят допълнителните приходи, недоумяват финансистите.

„Чудим се как да прекрояваме бюджета заради непредвидените разходи. Опитваме се да пренасочим пари от едни дейности в други, които са най-неотложни, но това не решава проблема, ако не получим компенсации от държавата”,  каза Здравко Димитров.

Куриозното е, че въпреки огромните сметки за ток, десетки улици в Пловдив тънат в мрак заради липса на улично осветление. В доста квартали лампите едва мъждукат, на много улици липсват електрически стълбове.  

От общината  се надяват, че сметките за електричество малко ще олекнат, след като в няколко квартала на районите „Централен” и „Южен” се въведе енергоикономичното LED осветление.  Договорите са подписани и в момента тече процедурата за проектиране.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?