Тия хора правят ли разлика между щатен служител и агент?

Марин ЙОВЧЕВ - зам.-шеф на следствения отдел

- Каква е реакцията ви, след като вчера вашето име бе оповестено в списъка на агентите на Държавна сигурност?

- Не знам докога някои ще си правят пиар на тая тема. Всеки, който навремето е работил като щатен сътрудник, а моята длъжност беше началник на следствения отдел в Пловдив, задължително беше по Държавна сигурност. И сега изведнъж - агент на Държавна сигурност. Тия хора въобще правят ли разлика между щатен служител и агент? Остава да почна да декларирам, че не съм контактувал с Красьо Черния, че не съм в кръга котараците и т.н. Тия велики държавни мъже не се занимават с проблемите в държавата, но след като искат да си ги мерят, да отидат зад Народното събрание или зад сградата на Министерския съвет, само че да го направят в извънработно време. Щом имат толкова енергия за хабене, да го направят но в извънработно време.

- Хората правят ли разлика между разузнавач и доносник?

- Като се каже Държавна сигурност, едва ли обикновеният човек прави разлика. Ами казват: Ау, значи е мръсник! Стойте надалеч от него, защото само беди могат да те чакат. Отдавна Държавна сигурност е мръсна дума. Аз съм бил навремето служител и в Народната милиция, където съм постъпил през април 1975 г.

Началник станах през декември 1990 г. и понеже длъжността беше такава, аз дори не си смених и картата на офицер от Народна милиция. И сега ето виждате ли, Марин Йовчев се оказа голям мръсник.

- Каква беше реакцията на колегите ви вчера?

- Аз съм в отпуск. Нямаше реакция. Това, че в момента сензации заливат страната, си го обяснявам с това, да се отклони вниманието от икономическите проблеми. Сякаш се връщаме в началото на демократичните промени. Тогава беше обяснимо - народът разкрепостен и дай сега да видим кои са тия, дето ни мачкаха, дето ни газиха. Тогава еуфорията я разбирам. Не мога да я разбера сега.   

АБСУРД Е ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ОСТАВКИ НА СЛЕДОВАТЕЛИ

Абсурд е да се говори за оставки на следователи и дознатели, обявиха вчера юристи по повод на тиражираната информация, че 12 души от Пловдивско са работили в Държавна сигурност. Последствия не може да има, тъй като няма лустрационен закон и забрана тези хора да заемат подобни длъжности, обясниха юристи. Още повече че става дума за доказани специалисти от системата, работили в службите далеч преди 1989 г. и става дума за щатни служители. Подобна информация вече беше тиражирана за съдии и прокурори, за които също нямаше абсолютно никакви последствия. Друг е въпросът кой има интерес да се изнася на бял свят подобна информация, казаха топследователи.   

ОБЕЗГЛАВЯВАНЕ

Ако се стигне евентуално до временно отстраняване от длъжност на апелативния прокурор на Пловдив Андрей Атанасов до изясняване на ситуацията, Апелативната прокуратура може да се окаже обезглавена. Това е така, защото на практика в момента няма избрани заместник апелативни прокурори. Мандатът на досегашните началници Атанас Гичев и Румен Боев изтече на 18 октомври. Андрей Атанасов предложи Гичев да запази поста си, а на мястото на Боев, който няма право на още един мандат, да седне Божидарка Попова. Тези кандидатури обаче все още не са гласувани, тъй като в момента на дневен ред са други кадрови проблеми.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Запознат

Запознат

02.11.2009 | 18:58

Драги ми Фасулчо,а ти можеш ли да напишеш колко от сегашните "демократи" са били с партиен билет и са се облагодетелствали от това притежание.Едно е да си партиец,а друго е да вярваш в някаква идея,колкото и тя да е имагинерна.А щом като човекът се е задържал на този висок пост толкова години след промяната (включително и по времене на СДС-управлението),значи наистина е добър птофесионалист.

Отговори
0 0
Фасулчо

Фасулчо

30.10.2009 | 11:21

"Аз съм бил навремето служител и в Народната милиция, където съм постъпил през април 1975 г." т"Още повече че става дума за доказани специалисти от системата, работили в службите далеч преди 1989 г. и става дума за щатни." " типично по селски" ЗНАЙНО Е Г-Н ЙОВЧЕВ КОЙ МОЖЕШЕ ПРЕДИ 1989 ГОДИНА ДА БЪДЕ НАЗНАЧАВАН НА РАБОТА В ОРГАНИТЕ, ПРОКУРАТУРАТА И СЪДИИСКИТЕ КОЛЕГИИ И В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ СЪС СЪМНИТЕЛНИ КАЧЕСТВА ЙОВЧЕВ НЕ Е СМЕНИЛ КАРТАТА СИ ОТ НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ НО СЕ ПИТА НЕ ЮРИДИЧЕСКИ А ДЕФАКТО СМЕНИЛ ЛИ СИ Е ПАРТИИНИЯ БИЛИТ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ТЕЗИ НАЗНАЧЕНИ ПРЕДИ 1989 ГОДИНА ПРОДЪЛЖАВАТ И ДО ДНЕС ДА СА СВЪРЗАНИ С БКП-БСП НАЗНАЧИЛА ГИ НА ТЕЗИ ДЛЪЖНОСТИ И РАБОТЯТ ЗА НЕЙНАТА КЛАУЗА.

Отговори
0 0
Мишо

Мишо

30.10.2009 | 07:30

Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирано и по-некадърно правителство от настоящето Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази чешкият художник Давид Черни ! … КЕНЕФ , в края на двора- с една дупка в следата, типично по български ,типично по селски… Нека им напомня, че " благодарение " на подобна политика на геноцид спрямо народа ни , се случиха януарските събития през 1997 година. АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ им ПОЖЕЛАВАМ много скоро , защото иначе ще разплачат ТОТАЛНО майката българска ... ,!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?