2374

Тикви и скелети налазиха магазини и витрини

Десетки пловдивски магазини сложиха специална украса за езическият келтски празник Хелоуин или Денят на Вси Светии според католическия календар. Той се чества на 31 октомври. Православните християни празнуват Неделята на Вси Светии през пролетта в първата седмица след Петдесетница. 

Един магазин предлага специални намаления, ако гостите им се снимат в специален „Хелоуин кът“ и качат снимката във Фейсбук и Тик Ток и тагнат търговския обект. 

Други магазини са поставили изрисувани тикви на витрините си. 

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Вярвали, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се спасят те гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. 

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи, като целта е гонене на злото.

Християните обаче вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. Езическият обичай останал в Западна Европа дълго след официалното приемане на християнската вяра. През 853 г. папа Григорий IV, в опит да отучи европейците от езическия ритуал, утвърдил 1 ноември като Ден на Вси светии в католицизма. 

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
хаха

хаха

29.10.2022 | 23:11

Реклама на ББ от всеки ъгъл ... все тикви

Отговори
0 1
Западняк

Западняк

29.10.2022 | 16:13

Благодарение на шорошоядските тикви, като мен: ГЕРБ, СДС, ПП, ДБ!

Отговори
0 2
Я малко по-спокойно с тоя измислен търгашки католически празник

Я малко по-спокойно с тоя измислен търгашки католически празник

29.10.2022 | 15:45

Нито ни е в религията,ниро в историята.Измислен от американците,да си продават тиквите.Наблегнете на децата да знаят за народните будители и да го честват,а не това яко кланяне пред чужди”джамии”.Аман от безродие и липса на достойнство

Отговори
4 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?