71
Следвайте ни

TikTok - руска рулетка за хлапета! Пловдивчанчета лягат пред колите и "припадат" на зебри СНИМКИ

viber icon

Социалната мрежа тайно и полека се превърна в алтернативно семейство

Родителите късно разбират, че децата им играят роли в екшън филм, който реално застрашава живота им

 

Катерене по електрически стълбове, лягане на пешеходна пътека пред колите, сядане на релсите пред приближаващия влак, качване върху локомотив, провисване от покрива на високи сгради и пропасти. Това е само малка част от заниманията на подрастващите в изпълнение на предизвикателства и надпревара в стил „кой е най-готиният“ в социалната мрежа ТikTok. Всекидневно десетки деца си правя профили в платформата и пред тях се отваря кутията на Пандора. Малчуганите гледат клипове и приемат „хвърлената кърпа“. Не подозират обаче, че играта, в която се включват, е игра на руска рулетка.

Първоначалната идея и мисия на социалните мрежи, преди да се превърнат в опасно оръжие, бе да разнообразяват свободното време на хората, да ги свързват с близки, роднини и приятели, които поради една или друга причина са на другия край на света, да събират хора със сходни интереси, а обменът на информация да се трансформира от „бърз“ в „експресен“. С годините обаче съдържанието и употребата на платформи като Facebook, Instagram, Twitter и TikTok се завъртяха на 180 градуса. В опита си да ги усъвършенстват и да изпълнят всяка една прищявка на потребителите, създателите на социалните мрежи не спряха да ги ъпгрейдват. Невидимо за човешките очи обаче остана фактът, че всяко нововъведение отваря язва в социалното пространство, която се използва от правилните хора в правилния момент.

Първите проблеми започнаха с кражба на самоличност чрез злонамерено проникване в създадени профили, завъртяха се най-разнообразни измами, в чийто капан попадаха хиляди. Социалните мрежи станаха удобно скривалище за педофили, дилъри на наркотици, сутеньори и т.н. Тъй като потребителите са най-вече деца и тийнейджъри, основната атака почти винаги е насочена към тях. Не са един или два случаите, в които малки момичета се свързват с възрастни, представящи се за техни връстници. След което започва изнудване и изпращане на голи снимки.

Нуждата да се стои в коловоза на новото и модерното, след като отмина вълнението около всички налични социални мрежи, доведе до създаването на TiKТок. Едва ли някой е подозирал, че сърфирането и облъчването от подобна мрежа може да застраши и да отнеме живот.

TikTok възникна през 2016-а, но стана достъпен в България и целия свят едва две години по-късно. Наличието на приложението в телефона бързо се превърна в признак на предимство и за това, че притежателят му  е стъпка напред пред останалите. Няколко месеца бяха необходими, за да може почти всяко дете вече да е онлайн и да публикува забавни клипчета. Дотук добре. Социалната мрежа предложи онова разнообразие и онези възможности, които именно тийейджърите търсят.

Но тръпката минава бързо и идва нуждата от нова. Неусетно, под носа на родителите, TikTok запълни съзнанието на малчуганите и се превърна в едно алтернативно семейство. Те са онлайн и споделят когато са ядосани, когато са щастливи, когато са тъжни, когато имат проблем. Това е арената, на която могат да стъпят и да бъдат видени от всички, и то не само на снимка. Социалната мрежа се превърна в съвкупност от всички възможни социални роли, които трябва да присъстват в живота на едно дете и да градят стъпалата към изграждането на правилното поведение, възпитание и психика.

Така плавно, но достатъчно опасно, деца от целия свят превърнаха TikTok в екшън филм. Появиха се предизвикателства, които, за да са по-интересни, се свързваха с все по-опасни неща. Изведнъж деца се озоваха върху влак за селфи, други легнаха пред влак, за да заснемат риска, който поемат в рамките на няколко секунди, трети се покатериха върху електрически стълбове, за да спечелят точки сред потребителите. Едва когато потресени родители биха камбаната за тревога, обществото най-накрая осъзна, че децата нямат представа за реалността, но са си изградили паралелна, отвъд всички общоприети норми за нея..

Ужасяващите клипове бързо набират популярност сред потребителите на TikTok, а броят на инцидентите скача с всеки изминал ден. Играта на руска рулетка бързо тръгна от град на град, от село на село, а полиция, психолози, родители обединиха сили, за да я спрат. Изпълнението на опасните предизвикателства не подмина и Пловдив. 

 

Пловдивчанчета лягат пред гумите, "припадат" на зебри и гълтат 3.88 стотинки

Лекари спасиха живота на момиченцето, погълнало магнитните топчета

В началото на септември в социалните мрежи се появиха разкази на потресени родители от Пловдив, ужасени от  заплахата, която тегне над децата във връзка с опасните игри.

Млада майка сподели, че докато си шофирала колата в "Тракия", в близост с пешеходна пътека забелязала да лежат три момчета на възраст между 12 и14 години. Уплашила се, че нещо им се е случило. Спряла колата и запитала дали са добре, а малчуганите започнали да се смеят и един по един да се изправят. През цялото време обаче снимали с телефоните си, не пропуснали да заснемат и реакцията на пловдивчанката, като така предизвикателството било изпълнено. 

Подобен стрес преживял и 50-годишен пловдивчанин. Той разказа пред медията ни, че играта, която забелязал, била изключително опасна. Бил паркирал колата си на улица в кв. "Кючук Париж", оставил я, за да свърши работа за няколко минути. Върнал се, качил се във возилото и запалил. Тогава видял да стърчат крака иззад предните гуми. Изпаднал в шок. Помислил си най-лошото - че някой е загинал. Слязъл и се навел да види, а точно тогава две хлапета изскочили отпред и хукнали. Заливали се от смях и снимали потресения шофьор с телефоните си. "А какво щеше да стане, ако бях потеглил, без да забележа, че лежат пред гумите? Това е лудост!", ядосва се той. 

Тийнейджърите в Пловдив са част и от друго опасно предизвикателство - с поглъщане на стотинки. То се казва 3.88 - сумата от всички номинали на стотинките в страната, а именно 2 лв., 1 лв., 50, 20, 10, 5, 2 и 1 стотинки. Играта се крие в това "кой ще успее да бъде богат по-дълго и по-издръжлив". 

Разтревожени родители от града под тепетата алармират и за друг тип игра на руска рулетка в TikTok - скачане между сгради, и по-точно - от покрив на покрив, както и катерене по тераси. Подобен тип изпълнения се практикуват най-често на изоставени строежи или пък на къщи, близки една до друга. 

В края на август шестгодишната Мария от Бургас се превърна в медийна звезда, но не по хубав повод. Тя бе оперирана по спешност в „Пирогов“ след като „на шега“ гълта магнитни топчета заради TikTok предизвикателство. Това е само един от зачестилите през последните месеци случаи у нас на поглъщане на магнитни топчета, опасни за здравето и живота на деца - от 5- до 15-годишни.

Шестгодишната Мария се сдобива с магнитните топчета от батко си, който пък ги получава в училище, в урок за силата на магнитите. Тя поглъща топчетата в отговор на TikTok предизвикателство, в което трябва да имитира пиърсинг в устата, като слага на езика си топчета с диаметър между 3 и 5 мм. Детето проявява първите симптоми - силни болки в коремчето, месец и половина след „играта“. Какъв е проблемът се разбира едва при рентгеновата снимка. Мария е откарана по спешност от Бургас в София и оперирана в МБАЛСМ „Пирогов“.

 Произведените в Китай топчета са направени от много силна магнитна сплав. Когато попаднат в коремчето на детето, те залепват едно за друго, пробиват цялата чревна стена на близкостоящи чревни бримки и формират чревни фистули. Топчетата не могат да бъдат изкарани от там по друг начин, освен чрез сложно оперативно лечение за възстановяване целостта на стомашно-чревния тракт. 

Родителите на пострадалото дете и лекарите в „Пирогов“ са категорични, че животозастрашаващите магнитни топчета трябва да бъдат забранени за продажба у нас - така както са направили вече в други страни. Топчетата по принцип се използват за конструиране на различни форми и ги има в много домове, като само една грешна стъпка е достатъчна, за да се превърнат те в животозастрашаващ проблем.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Мнение

Мнение

19.09.2021 | 10:03

Колкото и да е невероятно, има някакъв смисъл.

Отговори
1 0
Митко

Митко

18.09.2021 | 16:05

Крайно време е да се узаконят еднополовите бракове и хетеросексуалистите да ни плащат данъци!

Отговори
3 4
на майка ти

на майка ти

19.09.2021 | 07:34

путтката педерадтка

Отговори
3 1
Забрана

Забрана

18.09.2021 | 15:51

Да се забрани

Отговори
5 1
това китайско

това китайско

18.09.2021 | 15:32

изчадие да се забрани в бг а тия в психото. смъртт за гнусните китайци!

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?