Следвайте ни

Тесен аквариум умори акулата в Природонаучния музей

viber icon

Една от акулите на Природонаучния музей в Пловдив издъхна заради теснотията, в която бе настанена. Проектът за трите мегааквариума с обем 28 кубически метра се бави вече 6 месеца от фирмата изпълнител. "От това страдат големите ни риби. Вчера почина още една голяма акула, защото имаме нужда от по-големи аквариуми”, каза директорът на музея д-р Огнян Тодоров.

Едва тези дни е завършен и проектът за 3D морска панорама на приземния етаж. Тази седмица се очаква да започне лепенето на специалното покритие по пода и стените. То трябва да изобразява панорама от морското дъно и е с резолюция стотици милиони пиксели. Предишният проект бе отхвърлен от музея заради недоброто му качество. „Картината, която тогава видяхме, изобщо не е с качеството, което търсим, и затова поискахме цялостна преработка”, обясни директорът на музея д-р Огнян Тодоров.

Фолиото трябва да бъде залепено в залата с трите нови аквариума с общ обем 28 кубически метра. Материалът не е винил, а е доста по-дебел и наподобява балатум. Изображенията с висока резолюция се отпечатват на специална машина. Тя е единствена у нас и друга подобна има чак в Унгария.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Филе от акула

Филе от акула

28.06.2021 | 10:04

Поне погребахте ли животинката достойно и с нужните почести?

Отговори
1 1
Rrr

Rrr

28.06.2021 | 08:40

То само аматьори и некадърни наши хора останаха, щом един аквариум не могат да направят, а пък директора - защо сте взели акулите, да ги мъчите и уморите ли, не сте ли учили колко площ им трябва? Отговорност трябва, сега да ги възстанови от джоба си!

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?