71

Теренът на старите жп линии в „Смирненски“ вече е общински

Теренът, по който минаваха старите или т.нар. „глухи“ линии в пловдивския квартал „Смирненски“ вече е общински. Това стана с решение на правителството, според което от публична държавна собственост въпросният терен става частна държавна и се прехвърля в собственост на община Пловдив. Имотът се намира на ул. „Димитър Страшимиров“ в града и представлява терен с площ 5 809 кв. м.  Прехвърлянето ще позволи благоустрояването му и изграждането на необходимата пътна и техническа инфраструктура в район „Западен“ на града. 

„Това нещо искахме да се случи много отдавна. Вече е факт и може да правим подобрения. Инфраструктурата там така или иначе се ползва по предназначение, но досега не можехме да правим нищо като ремонт или т.н.“, каза пред „Марица“ районният кмет Димитър Колев. 

Глухата линия водеше своето начало от "Копривщица” и свършваше до влаковата връзка по линията Пловдив – София през ул. „София”.   Заради статута на земята и собствеността му към НКЖИ районният кмет Димитър Колев не успя да започне осъществяването на свои планове за квартала. 

Премахнатата преди години линия бе част от военните жп връзки, които са били строени през 50-те и 60-те години на миналия век. Идеята им била при евентуални бомбардировки на централните гари да има връзки, които да позволят  преминаването на влакове от единия до другия край на страната. Въпросната връзка е била пряк път от жп линията София – Пловдив към тази за гара „Филипово”.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Име

Име

09.02.2023 | 13:25

Направете велоалея, а не улица.

Отговори
0 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?