Следвайте ни

“Терем” пред стачка, не искат заплати под 600 лв.

viber icon

300 работници от ТЕРЕМ “Георги Бенковски” в Пловдив работят на минимална работна заплата от 290 лева. Ръководството на фирмата отказва да подпише Колективен трудов договор със синдикатите, алармираха вчера от “Подкрепа” и КНСБ в предприятието.
“От година насам имаме работа и поръчки за ремонт на вертолети и самолети. В момента имаме шест МИ17 на частни фирми”, обяви лидерът на “Подкрепа” Николай Христев. Това обаче не довело до увеличаване на заплатите на авиотехниците. Те настояват за работно възнаграждение минимум от 600 лева, отпуск до 28 работни дни, според прослуженото време, и ваучерите за храна да станат от 60 на 100 лева всеки месец.
Синдикатите уточниха, че възнагражденията не са актуализирани от 2008 година, а предприятието имало достатъчно работа. Очаква се до края на декември да бъде приключена процедурата по приватизация на Авиоремонтния завод. 66 на сто от него са собственост на Корпоративна търговска банка. Останалите 34, които досега е държала държавата, щели да преминат в “Дунарит” ­ Русе.
130 от работещите заявяват в подписка до ръководството, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще обявят ефективни стачни действия. Към момента Военноремонтният завод се управлява от Министерство на отбраната и Корпоративна търговска банка. Синдикалистите заявиха, че не получават поръчки от военното министерство.
Според търговско-икономическия директор на предприятието Камен Йорданов работещите нямали основания за протести. Те наистина получавали заплата от 290 лева, според сключения при приватизацията договор, но с ДМС сумата ставала 600.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?