49

Тепетата най-опасни за тийнейджъри, пенсионери и графитъри

Шестте пловдивски тепета, които са гордостта на града и му печелят голяма слава, крият своите опасности. На тяхна територия важи напълно предупреждението от табелките, закачени по соца из заводи и кабинети по ръчен труд - „Миг невнимание - цял живот страдание“. Точно една секунда разсеяност по стръмните места на тепетата може да завърши фатално.  

Челната тройка в класацията на тепетата с най-коварни и опасни места се води от Бунарджика, Младежкия хълм и Сахат тепе. Катеренето на Бунарджика на пръв поглед изглежда съвсем безобидна тренировка, но примерите с инциденти там не са един и два. Заради настъпила смърт преди години се наложи обезопасяване на участъка над кортовете, на гърба на църквата „Св. св. Петър и Павел“. Любимо на привържениците на природата, но безразсъдно е катерено по стръмните скали за селфи или пък за ефектна панорамна снимка. Често тийнейджърите поемат риска, за да блеснат в социалните мрежи, неосъзнавайки, че стъпват по много тънък лед. Така или иначе, стръмните скали няма как да бъдат на 100% обезопасени и всичко опира до човешкото съзнание и отговорност.

Младежкият хълм също крие своите рискове. Джендем тепе е предпочитано място за младежки компании. Мнозина обичат да се катерят, като особено опасен е участъкът над скулптурата на козела. Предпочитана е пешеходната пътека над скалите, откъдето тийнейджърите обичат да провесват крака и да си подарят екстремно усещане, чувствайки се на ръба.

И по стръмните скали на Сахат тепе има куп опасности. Този терен е изключително предпочитан от графитъри, които се катерят, за да драскат по недостъпни места. Те рисуват нощно време, което превръща заниманието им в истински смъртоносен спорт. Освен това мястото след часовниковата кула е предпочитано от млади и стари за красиви панорамни снимки - момент, в който рискът от падане или подхлъзване се подценява изцяло.

Небет тепе също влиза в категорията на хълмовете с опасни участъци. Към момента то е непристъпно заради археологически разкопки, но едно от любимите места на жителите и гостите на града е катеренето по върха на крепостната стена. Вечер огромни младежки компании висят от там, забавляват се и гледат града отвисоко. Вероятността да се случи инцидент обаче е изключително голяма.

Джамбаз тепе, в края на ул. "Княз Церетелев", също е изключително рисков участък и опасен откос. Падане оттам би било смъртноносно. На Таксим тепе опасността е до Биологическия факултет, където шансът да полетиш при невнимание е огромен. 

Опасностите се увеличават с още една, когато завали дъжд. Пръстта, камъните по алеите и скалите стават ужасно хлъзгави и ако човек бърза да слезе, след като буря го е сварила неподготвен, може да претърпи ужасен инцидент.

Оказва се, че тепетата са най-опасни за тийнейджъри, пенсионери и графитъри. Точно представителите на тези възрастови групи подценяват опасностите или въобще не си дават сметка, че такива съществуват. Така или иначе тези рискови моменти не зависят от управляващите града, а най-вече от личната отговорност, чието загърбване в повечето случаи не води до добри резултати.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
комисия

комисия

12.09.2022 | 16:30

заседава 6 месеца и направиха извод

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?