Следвайте ни

ТЕМАТА ДНЕС: Концесиите в Пловдив - мръсна дума или просто бизнес

viber icon

Публично-частното партньорство, превърнало се в годините едва ли не в мръсна дума, комай все по-рядко привлича бизнеса в Пловдив като начин за инвестиции, особено по отношение на концесиониране.  

 

Общински терен с площ 48 807 кв. метра  в "Тракия" ще бъде предоставен на "ПФК Локомотив - Пловдив - 1926" АД, за да изгради тренировъчен комплекс на детско-юношеска школа. Предложението беше внесено вчера в Общинския съвет от зам.-кмета по спорта Георги Титюков като извънредна точка в дневния ред и ще се обсъжда днес на сесията.  

Теренът се намира  на ул. "Княз Борис I Покръстител", срещу СУ "Черноризец Храбър", зад Паметника на репресираните. Земята се дава на Локото чрез учредяване на безвъзмездно право на строеж за срок от 30 години. Това означава, че

дружеството няма да плаща абсолютно нищо на Общината

в рамките на тези години, освен 3-те процента данък придобиване при подписване на договора, както изисква законът.

Безвъзмездното право се учредява в полза на "Локомотив" АД, представлявано от Христо Крушарски. От няколко години той прави опити клубът да получи тази земя за тренировъчен комплекс, но досега удрял на камък. Идейният инвестиционен проект вече е съгласуван  с главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Дружеството  трябва да построи  едноетажна спортна зала с игрище с изкуствена трева с РЗП  3017 кв. метра, съблекални, трибуна за зрители и общежитие  на четири етажа,  разказа Георги Титюков.

След изтичането на 30-те години Общината придобива собствеността върху построения комплекс, също безвъзмездно. Това условие се поставя и за концесиите.

Предполага се, че Общинският съвет дружно ще подкрепи поредния жест към местния футбол. Досега за Локото и „Ботев” са направени немалко подаръци от рода на опростените задължения по концесиите на „Ботев”, билети за мачове на двата клуба,  платени с пари от градския бюджет, щедрата държавна субсидия в размер на 37 млн. лева за базата. 

Безвъзмездното право на строеж е подобно на концесия, при която на частен партньор се предоставя общински или държавен имот с цел

да инвестира и да развива бизнес за определен срок.

Съществената разлика в случая с терена за Локото е, че дружеството  няма да плаща задължителна еднократна такса и годишни вноски  в бюджета,  каквито изисквания се поставят в концесионните договори. Освен това има възможност да прави инвестиции по облекчени правила. Данъчната оценка на 49-те декара, които се дават на клуба безплатно, е в размер на 977 090 лева.

Това е основната причина, поради която президентът на Локото Христо Крушарски не пожела да вземе същите  49 дка на концесия, въпреки че условията и проектодоговор бяха  подготвени в Общината именно за тренировъчен комплекс за деца и юноши. Отказа се и от концесията на стадион „Локомотив”, обявена преди една година.  

Публично-частното партньорство, превърнало се в годините едва ли не в мръсна дума, комай все по-рядко привлича бизнеса като начин за инвестиции, особено по отношение на концесиониране.  Тежкият режим, при който се учредява особено право на ползване на публичен имот или дейност, отблъсква инвеститорите. А най-коварният момент настъпва след изтичането на договорения срок, когато след редовното плащане на таксите в бюджета и стриктното спазване на правилата  Общината взима изграденото, без да е  вложила в него дори и един лев.

В момента в Община Пловдив има 16 действащи концесии, които

носят над 800 000 лева годишен приход в градската хазна.   

Доскоро те бяха над 25. Част от договорите, например за плувния комплекс „Нептун” в район „Южен”, са изтекли. Фирма „Дайли”, инвестирала стотици хиляди левове, плаща наем на Общината за построените от нея съоръжения, които нямат нищо общо със старата къпалня, наричана „Работника”. Скандалната концесия за пазара на ул. „Младежка” най-после беше развалена, след като Общината води безкрайни дела с фирма „Тика” на Атанас Червенков - Райфъла заради неизпълнените задължения за инвестиции.

По същата причина беше прекратен договорът за стадион „Спартак” с едноименното дружество, което не успя да смени дори и една седалка на трибуните, камо ли да инвестира в базата стотици хиляди левове.

По взаимно съгласие ПФК „Ботев” и Общината сложиха край на партньорство за стадиона на бул. „Източен”, след като се оказа, че дружеството няма откъде да вземе милионите за довършването на спортния комплекс. През 2015 г., когато беше учредена тази концесия, Общината беше поискала три години поред  клубът да внася по 31 000 лева в бюджета, а след това - минимум 41 000. 

Предсрочно бяха развалени концесиите за пешеходните подлези срещу Централна гара, до пл. "Съединение", пред аптека "Марица", срещу хотел "Тримонциум", а също така за ресторант "Улпия"  и красивата къща-хотел на ул. "Съборна" 20 в Стария град.  

Инвестиционни намерения за нови концесии в момента в Община Пловдив няма.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?