Следвайте ни

Телефонен терорист евакуира "Каспела" ОБЗОР

viber icon

Повече от сто пациенти и целият персонал на УМБАЛ ”Каспела" бяха евакуирани вчера следобед. Заради подаден анонимен сигнал за взривно устройство дори току-що оперирани болни бяха изнесени навън, като някои от тях бяха приютени в леки коли, за да не са на открито. ”Малко след 15 часа по телефона на регистратурата се е обадил мъж, че в болницата е поставена бомба. Веднага позвънихме на номер 112 и на Второ районно, заяви пред ”Марица" управителят на здравното заведение д-р Илиан Дойков.

На мястото на екшъна незабавно пристигнаха екипи на полицията, пожарната и БОП. Служителите на реда започнаха да правят детайлен оглед на болницата и най-вече на избените помещения, тъй като телефонният терорист казал, че именно там е заложена адската машина.Районът наоколо беше отцепен, а хора по пижами и медицински екипи стояха навън близо един час, наметнати с халати, и не знаеха какво става и къде да се дянат.

“Изведнъж ни вдигнаха от леглата. Изкарахме си акъла. Струпаха ни долу във фоайето. После на пожар ни изведоха“, разказаха пред “Марица” паникьосани пациенти. Вероятно за да се избегне паниката, в първите 20 минути от персонала изобщо не им казали защо ги изкарват на двора.

Евакуираните пациенти бяха настанени в трети сектор до аварийния изход на здравното заведение. Малко по-късно се разбра, че заплахата е била само за втори сектор.

“Казаха ни, че има бомба в подземието и да евакуираме хората по най-бързия начин. Това са девет етажа с две операционни и множество болни. Всичко стана в рамките на 30 минути. Всичко можеше да се очаква! Не знаем дали е фалшив сигнал, или наистина има опасност”, коментира пред “Марица” Донка Кадирева, която работи в коремната хирургия на сектор 2.

Час по-късно пожарникарите и полицаите, които претърсиха болницата за взривно устройство, бяха категорични - бомба няма! Едва след това евакуацията беше отменена, а пациентите бяха върнати по стаите им. След неотложните действия започна и досъдебно производство по случая с телефонната заплаха.

“Продължаваме да издирваме автора на злоумишленото обаждане. Надявам се, че скоро ще го разкрием, каза пред “Марица” директорът на пловдивската полиция ст. комисар Йордан Рогачев.

Автор Веселина Иванова

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?