965

Тежката дума на прокуратурата: Няма нарушения при събарянето на складовете в Тютюневия град

Няма установени нарушения при събарянето на складове в Тютюневия град. Това е окончателното заключение на Окръжна прокуратура-Пловдив, която е образувала проверка във връзка с разрушените сгради.

Складът на бул. „Христо Ботев” 51, който бе съборен в края на август миналата година, не е бил паметник на културата към момента на разрушаването му, става ясно от извършената проверка от държавното обвинение.

Преписката по случая е образувана на 1 септември 2022 г., като прокуратурата се е самосезирала по публикации в медиите, а заключението на окръжните магистрати е от 19 ноември 2022 г.

Във връзка с преписката обяснения са дали представители на трите дружества, които са извършвали или са имали намерение за събаряне в частните си имоти. Това са „Галакси инвестмънт груп”, собственик на склада на ул. „Г.М. Димитров”29,  „Кепитъл Холдинг Груп”(склада на бул. „Христо Ботев” 51), и „Транс Егол България”(склада на бул. „Христо Ботев” 57).

 Представители на трите фирми са предоставили пълната документация на обектите, както и на кореспонденцията си с община Пловдив и Министерството на културата. От тях става ясно, че сградите са в изключително лошо състояние и представляват опасност за преминаващите край тях автомобили и пешеходци.

По преписката е разпитван и сегашният директор на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров, бивш архитект на район "Централен". Той е заявил, че към датата, в която са издадени планове за безопасност и здраве, на базата на която собствениците на сгради ги събарят,  трите склада не са имали статут на паметници на културата. Предложение за даване на статут на сградите е направено през 2012 година, но към септември 2022 г.  процедурата все още  не е била приключила. През 2017 година са били изготвени окончателните материали, които е трябвало да бъдат подадени за разглеждане от Министерството на културата, но това не е направено. Арх. Петров заявил, че няма представа какви са причините за това забавяне от 5 години. През 2019 година е извършена промяна в наредбата, определяща реда за представяне на статут, което е наложило събиране на допълнителна информация и архивни материали и като цяло е усложлино процедурата.

Шефът на НИНКН е признал, че към момента, в който той е давал обяснения, нито една от трите сгради не е имала статут на паметник на културата.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов е посочил, че в периода 2019 - 2021 г. администрацията на община Пловдив е оказала сътрудничество и помощ на експертите от НИНКН  поради намаления брой служители на института, но след това не е постъпвало друго искане за съдействие. Ахрянов потвърждава, че общината е издала План за безопасност и здраве на „Кепитъл Холдинг груп” на база на предоставена и проверена документация. За другите две сгради общината не е издавала разрешение за събаряне.

Изпратено е и писмо до Главна дирекция ”Инспекторат за опазване на културното наследство” в Министерство на културата, с което е поискана справка за извършените проверки в зоната. От дирекцията съобщават, че трите сгради не са единични паметници на културата, те попадат в Историческа зона „Филипопол-Тримонциум–Пловдив”  и при издаване на визи за проектиране и изграждане на нови обекти, трябва да бъдат съгласувани с Министерството на културата и Археологическия музей.

От събраните доказателства става ясно, че към момента на събарянето им трите сгради не са били паметници на културата и затова искането за тяхното събаряне не подлежи на съгласуване по Закона за културното наследство.

Аналогично е заключението и на Районна прокуратура, които също са извършвали проверка във връзка с получени сигнали за разрушаване на тютюневи складове.

Събарянето на складовете беше съпроводено с политически акции и среднощни визити на министъра на културата проф. Велислав Минеков и шефа на НИНКН арх. Петър Петров, но проверката на прокуратурата на практика потвърждава, че нарушения няма, а съдбата на Тютюневия град е предопределена от бездействието на държавата и нейните институции. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Кореняк пловдивчанин

Кореняк пловдивчанин

18.01.2023 | 19:34

Пловдив най-старият жив град!??? Бетонно гето, в това го превърнаха пиещите пещерска, разни Илияновци Ф. и управата през изминалите 30(?) години. Жалко за прекрасния ни град. Като гледам регистрарционните номера на колите, започнах да се движа само с такси. Вижте какво стана в Кючука... Ами в "Гагарин"?!? Пришълците букално плюят в терасите на кореняците... Ужас!

Отговори
7 3
Стойчо

Стойчо

18.01.2023 | 19:26

И Митю Розата напира да направи строително гето до тунела....обаче го прецакаха с общественото обсъждане.

Отговори
7 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?