Следвайте ни

Тежка техника нагази в парка до хотел "Санкт Петербург"

viber icon

От "Европейски пътища", които работят по Водния цикъл на Пловдив, струпали и инертни материали в зелените площи. Собственикът на имота Байрям Солак отрича да е давал разрешение за незаконната площадка   

Част от тревните площи в парка до хотел "Санкт Петербург" ​са унищожени, а върху част от терена за няколко дни са били струпани инертни материали. Паркът е бил нагазен и от тежка техника, твърдят в сигнал до Община Пловдив живеещите в съседство.  

Заради поредния скандален случай с парка областният управител Дани Каназирева изиска да бъде извършена проверка от РИОСВ и Община Пловдив по сигнал на граждани за административно бездействие на компетентните институции относно поддържане чистотата на зелената  площ зад хотел „Санкт Петербург“. „При този недостиг на зелени площи в Пловдив малкото останали следва да се поддържат и пазят във вид, достъпен за гражданите, независимо чия собственост са те. Затова при всеки един сигнал сезирам съответните институции и считам, че трябва да се предприемат незабавни действия“, коментира Канаризева. 

Според  подателите на сигнала “унищожената тревна площ, част от парка, се използва като склад за строителни материали, депо за инертни материали и паркинг за тежкотоварна техника“. Гражданите пишат още, че са

алармирали за случая отдел "Екология" в район "Северен",

Общински инспекторат и Община Пловдив. Каназирева чака становища от кмета Здравко Димитров и районния кмет Стоян Алексиев в 7-дневен срок. 

Проверка на "Марица" показа, че техниката е на "Европейски пътища" АД, изпълнител на строителни дейности по проекта за Водния цикъл на Пловдив. От дружеството обяснили в Общината, че са получили устно разрешение от собственика на имота за временната площадка. Байрам Солак обаче, чиято фирма "Парадайз гардън резидънс" има нотариален акт за терена, отрече да е давал подобно разрешение. "С мен се свързаха адвокати на "Европейски пътища" с подобно питане, но отказах", заяви Солак пред "Марица". Той уточни, че това е

поредното самоуправство в неговия имот,

и напомни, че вече 2 години част от него се ползва от наемателите тенис кортове в източния край на терена на основание стар договор за съседното заведение, подписан от бившия кмет на "Северен" Ральо Ралев. Разследване на "Марица" преди време установи, че фирмата наемател е свързана с Румен Исов, известен като щатен юрист на Агенцията по геодезия и кадастър в Пловдив. Солак заяви за пореден път, че чака разумен диалог с общинската администрация, в който да се намери разумно решение, което да удовлетворява и обществения интерес, и неговия като собственик и инвеститор. 

След сигнала от гражданите техниката е преместена, инертните материали са извозени, а теренът е почистен, установи проверка на "Марица". 

"Техниците, които се занимават с обекта, обясниха, че собственикът им е дал разрешение да ползват имота. Всичко вече е почистено, а частният терен е ограден с колчета. Повече няма да престъпим и с един сантиметър в парцела", заяви за "Марица" Гинка Маринова, директор Строителство в "Европейски пътища" АД. 

Акция "почистване"  

Преди седмица от инициативния комитет за защита на парка подготвяха акция за почистването на парка, който според тях не се поддържа добре. Рано сутринта в уречения ден обаче паркът осъмна почистен от служители на ОП "Градини и паркове". 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?