Следвайте ни

Тежка драма: Изхвърлиха майка и син от трета квартира

viber icon

Майка и син живеят вече втори месец на улицата, като спят на два продънени матрака - без баня и тоалетна. А безпорядъкът от вещите им създава неудобства и обрича на хаос и мръсотия и съседите от блока на ул. „Златорог“ 3 в кв. „Изгрев“.

60-годишният Димитър Стойчев твърди, че с майка му Олга се озовали в това положение, след като не могли да си платят наема за жилището в същия блок. По думите му дали два наема, общо 500 лева, но с третия не се справили. Тогава собственикът на имота ги изхвърлил заедно с покъщнината.

Димитър преди работил в „Градини и паркове“, бил влаков кондуктор и стрелочник. На 81 г. майка му е пенсионерка. Мъжът твърди, че сега не може да се хване на работа, защото пази багажа. От него обаче в прахоляка до блока са останали само два матрака, табуретка, мърляво одеяло, един сак и една найлонова торба с дрехи. Завчера по обяд сред неразборията Димитър четеше книга за битката за Москва и пийваше бира. Майка му била

отишла пак да търси помощ от социалните.

След като останали без покрив, от районното кметство помогнали на двамата и райкметът Иван Стоянов лично уредил да им приберат покъщнината на депо в база на „Градини и паркове“. Димитър обяснява, че оттогава няколко пъти квартални гамени им задигали вещи от първа необходимост, които ползват ежедневно. Така били изчезнали и личните документи.

Нямаме близки - само едни братовчеди, но са 4-членно семейство и не може да се приютим при тях, обяснява Димитър. Той има син в Чехия, но не поддържа връзка нито с него, нито с майка му. По думите на мъжа, чакал новата лична карта да му стане готова до 17 септември и после ще търси работа, за да изкарва пари за наем и с майка му да се приютят някъде.

В квартала обаче разказват, че това вече е ставало няколко пъти, все по един и същи сценарий -

почва употреба на алкохол и забавяне на наема,

като накрая пак се стига до улицата. Така майка и син живели на ул. „Преспа“, после на „Жеравна“, а сега на „Златорог“. Много хора им помогнали, но накрая вдигнали ръце. А двамата искат общинско жилище, без никога да са правили постъпки за него. Жената отказва настаняване в социално заведение.

Двамата са консултирани от социалните служби и може да бъдат настанени в Кризисен център, но за тази цел трябва да подадат заявление, коментира началникът на общинската дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?