Следвайте ни

Тежък вторник: Превозвачите оставят Пловдив без рейсове и таксита

Кметът Здравко Димитров: Надявам се да се разберем и да не се стига до стачка

viber icon

На протест пред сградата на общинско предприятие  „Организация и контрол на транспорта“ излизат утре в 8 часа превозвачите от градския и таксиметров транспорт в Пловдив и региона, съобщиха от фирмите. 

Фирмите, които обслужват 29-те автобусни линии в Пловдив, настояват общината да спазва европейския регламент, при който да се покриват разходите за пробега плюс печалба, както "Марица" писа. Превозвачите твърдят, че при 1,80 - 1,90 лева на километър според договорите, те получават едва по 1,50 лева ,, а останалото покриват сами,, затова са в тежко състояние. 

Организатори на днешния протест са Хамди Омер - председател на Националната Асоциация за Защита на превозвачите и таксиметровите водачи, Веселин Дошков- Национално сдружение на автобусните превозвачи, Мариан Киров- Асоциация на таксиметровите синдикати Пловдив, Володя Домашенко- съпредседател на Национална Асоциация за защита "Георги Ряпов ".

" Ние сме предложили  да увеличим средствата с 500 хиляди лева, те искат милион и половина. Не вярвам да спре градския транспорт, мисля, че ще успеем да се разберем", коментира кметът Здравко Димитров.

Превозвачите уточняват,, че поради противоепидемичните мерки пред сградата на общинското предприятие се очаква да се съберат до 15 представители,  а над 200 ще бъдат разположени в различни части на града, в пълна готовност за протестно автошествие.

Маршрутът на автошествието не е определен, очаква се коли с лозунги да протестират в различни точки на града.

Искането на протеста е незабавната оставка на директора на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Пламен Вълков, който според протестиращите закриля сивия сектор в таксиметровия бранш и изпълнява своите задължения неефективно.

 Протестиращите са подготвили искане за оставката на инж. Вълков, което по време на протеста ще депозират в деловодството на Общинското предприятие.

"Искането ни съдържа констатация, че управлението на общинското предприятие е довело до провал в организация и контрол на движението и автобусен и таксиметров превоз на пътници, настройване на институциите в града една срещу друга чрез даване на НЕистински обяснения, относно провала на връзката между центъра за видео наблюдение и КАТ,    както и  десетки обосновани причини за оставката на инж. Вълков, сред които е изложено и съмнение за участието му в корупционни практики, свързани с необоснованото двойно увеличение на доставната цена на автомобилните превозни стикери за извършване на таксиметров превоз", твърдят  превозвачите в писмото, разпространено до медиите.

Те посочват, че един от фрапиращите примери за неефективно управление на общинското предприятие е и неосигуряването на необходимите субсидии за нормално функциониране на градския транспорт, което е и причина за намерението на автобусните превозвачи да спрат за извозват пътници на 10.09.2021 г. 

Протестиращите са категорични, че оставането на инж. Вълков на поста директор на ОП „Организация и контрол на транспорта“ в гр. Пловдив ще доведе до задълбочаване на хаоса с организацията на движението при извършването на ремонти в града и икономическа война между автобусните и таксиметрови превозвачи, породена от нереално ниските минимални цени за таксиметров превоз.

От таксиметровите фирми припомнят, че няколкократно Асоциацията на таксиметровите превозвачи в последните години повдигаха искания за увеличаване на минималната тарифа за таксиметров превоз, които бяха аргументирани и със становище на финансисти, но исканията им не бяха уважени от община Пловдив и общински съвет Пловдив.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Въпроси?

Въпроси?

30.08.2021 | 20:51

А Катунишкия Комунист ,няма ли да стачкува! А Първомайския Гербераст, няма ли да стачкува! Срамота, оставили само Житническия бегач да стачкува! Цъ, цъ, цъ и това ми било колеги! Айде, давайте парите и да свършва цирка, който разигравате! Достойни сте за Оскар за най-големите кражби от Пловдив! Май ще задмините Мамения в тази категория!

Отговори
4 0
Проста сметка

Проста сметка

30.08.2021 | 16:44

Излиза, че 15-20 пътници да се качат с билет, напълно покриват разходите от първа до последна спирка. Та... какви пари още отгоре?

Отговори
10 0
Възмутен!

Възмутен!

30.08.2021 | 16:40

Никой не ги е карал да подписват договори на сила! Това състояние на масовия транспорт можеше да се прогнозира още след като умишлено фалираха и унощожиха фирма Гр. Транспорт! Е това да съсипеш тролейбусната мрежа, без да имаш алтернатива на този най-екологичен, евтин и сигурен транспорт е брутално и углавно престъпление, което заедно с кражбите от транспортния проект, Колодрума, Зоопарка и....... трябва да се разследва и виновника за това лицето ИБТ осъден и конфискувано цялото и на фамилията му имущество и пари!

Отговори
15 2
ИТи ЗД!

ИТи ЗД!

30.08.2021 | 15:29

Да, намалиха им пробега но субсидиите останаха същите! Позволиха им да ни возят с маломерни автобуси с двойно по-малки разходи, субсидиите останаха същите! Не си изпълняват графиците, яма климатици, няма санкции и субсидиите в пълен размер! И това ако не е злоупотреба с публични средства здраве МУ кажи! Да влиза спешно прокуратурата!

Отговори
27 0
Гавра

Гавра

30.08.2021 | 15:07

350 000 град в Европа няма ОБЩИНСКИ транспорт.Ами представете това в Европарламента !

Отговори
29 0
Без пари

Без пари

30.08.2021 | 15:04

На тези фирми и сега не трябва да им се плаща! Мръсни,миризливи рейсове,без климатици, които се движат както и когато си искат. Транспорт,работещ до 21ч. За малките рейсове изобщо да не говорим. На какво основание искат пари? Защо трябва да чакаме по 20-40 минути по спирките? Точно сега,по време на пандемия, рейсовете трябва да са нагъсто, за да няма струпване на пътниците. Никакви субсидии, докато не започнат да предлагат качество и комфорт за пътуващите.

Отговори
34 0
Ясно, дясно!

Ясно, дясно!

30.08.2021 | 15:03

Айде, започна се! Пак ще кажат общественния интерес минтерес и хоп 500хил.лв месечно или 6мил.годишно!Тези пари ще дойдат пак от нашите данъци но къде ще отидат? Да... познахте в чекмеджето по познатата схема! Лява ръка десен джоб! Ми то с тези избори през два месеца някой трябва да плати масрафа! И да не забравите, че обещахте Общинска фирма за градски транспорт! А на тези шмекери, спокойно може да им прекратите договорите, за неизпълнение както Тотев направи с Гр. Транспорт и унищожи тролеите!

Отговори
21 1
Община Пловдив

Община Пловдив

30.08.2021 | 15:03

В цяла България градският транспорт е ОБЩИНСКИ и няма проблеми, само в Пловдив е частен и не прекъснато искат пари. Това ако не е лоби, здраве му кажи. Кой има интерес градския да е частен ?

Отговори
31 0
не само в бг

не само в бг

30.08.2021 | 19:22

В цяла Европа. Такъв абсурд "частен градски транспорт" другаде няма.

Отговори
9 0
1,95583

1,95583

30.08.2021 | 14:59

Гавра с Пловдив. Некадърниците във властта, доведоха до този абсурд!

Отговори
28 1
конкурси

конкурси

30.08.2021 | 14:55

Те и без това не спазват никакви графици! Никакви допълнителни средства! Която фирма не желае да вози - прекратяване на договора и нов конкурс! Желаещи има много! И без това половината автобуси в Пловдив са тип щъркел и са непригодни за градски транспорт! Няма кондуктори! Н е се спазват никакви противоепидемични мерки!

Отговори
34 1
Иво

Иво

30.08.2021 | 14:57

Умен си като стадо хималайски лисичета. Те им дават само 60% от договорените средства. Как няма да стачкуват? Здравко гербавата калинка да плати и да не краде.

Отговори
6 29
не само в бг

не само в бг

30.08.2021 | 19:25

Никакви конкурси! Докато превозвачите са частници това ще продължава. Трябва това да се поеме от Общината както е навсякъде по цивилизованият свят.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?