Следвайте ни

Тежък удар! Работници в Пловдив чакат половин милион от неполучени заплати

viber icon

Малко над половин милион лева са неизплатените заплати на работници от Пловдив и областта през настоящата година. От общо 524 958 лв. забавени възнаграждения 502 134 лв. са за периода март – август 2020г., съобщиха за „Марица“ от Инспекцията по труда. Това означава, че нередовното плащане на работодателите е настъпило след началото на COVID-19 кризата. След намесата на Инспекцията по сметките на служителите вече са преведени 133 370 лв. или това е около една четвърт от общата сума.

Служителите, който са останали без заплата, са се трудили като шивачи, кроячи, търговци на едро, строители. В капана на задлъжнелите към работниците работодатели попаднали и производители на напитки, както и работещите в сектор „Хотелиерство“, който беше един от най-силно засегнатите от пандемията.

При напускане на служител, ако заплата не му бъде дадена, той може или да сигнализира Инспекцията по труда, или да си я поиска по съдебен път. Срокът, в който може да подаде иск, е 3 години от датата, на която е трябвало да получи парите. За 8 пловдивски фирмите пък Инспекцията по труда е инициирала откриване на производство по несъстоятелност до август 2020г.

Междувременно още в първия месец на извънредното положение е имало увеличение на сигналите срещу некоректни шефове в Инспекцията по труда в Пловдив. От 13 март до 14 април, в институцията са постъпили 77 жалби от граждани, като за същия период на 2019г. Те са били едва 48.

Освен за заплащането на труд сигнали е имало и за нарушения свързани с прекратяване на трудовото правоотношение, на работното време, почивките и отпуските.

Инспекторите напомнят, че работещите не трябва да подписват документи, с чието съдържание не са съгласни - например за прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие или със задна дата, или заявление за неплатен отпуск. Работодателят следва да им предостави веднага заповеди за прекратяване на трудовите договори, в които да са отразени всички дължащи им се обезщетения.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Драги  ми  намръщенъ

Драги ми намръщенъ

27.08.2020 | 13:00

Направи си труда да отидеш до ВиК, да видиш истината.

Отговори
3 0
намръщенЪ

намръщенЪ

27.08.2020 | 13:34

Защо точно там да е истината?

Отговори
2 2
МУТРИ, ВЪН!

МУТРИ, ВЪН!

27.08.2020 | 11:20

Вместо да чакат, да щипнат няколко по 500 еврака от нощното шкафче на Бащицата. МУТРИ, ВЪН!

Отговори
5 3
намръщенЪ

намръщенЪ

27.08.2020 | 11:35

Мутрите са на "Позитано"20, в Дубай, в ДПС и по палатковите лагери, които блокираха столицата

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?