Следвайте ни

Търсят се 8750 евро, за да стане Никола от инвалидната количка

viber icon

Едно момче на 8 години и половина прекарва лятото си в леглото с два гипсирани крака. Необходими са 8750 евро за рехабилитация след тежка операция, за да може Никола да стане и да се движи с бастун или патерица. Толкова ще струва раздвижването му, което трябва да бъде извръшено в Полша от 3 октомври до 27 ноември, след като поредната операция в Турция е минала успешно.

Тази е вече единайсета за момчето от „Коматево“.

Разказахме ви за него още през 2016 г., когато майка му Саша продаваше в интерент омалелите му дрешки, за да може да му купи нови и да плаща за рехабилитация. 

Ники е роден с детска церебрална парализа. Когато разбрала, че е бременна, майка му била още непълнолетна. Срещнала таткото на сина си в Гърция, докато била при майка си. Там младата жена завършила училище и двамата с партньора  й се върнали у нас. Мъжът скоро тръгнал пак за чужбина -  да спечели пари, които ще трябват за отглеждането на детето. Когато Никола се родил, бащата все още бил зад граница. Дошъл си, когато бил вече на 5 месеца. Щом узнал диагнозата, си тръгнал от Саша и сина им. Двамата нямат и сключен граждански брак. Тъй като таткото не го е имало при раждането, бебето не било и припознато. 

Оттогава Саша води за сина си битка, в която помагат добри хора и съседите й от кв. „Коматево“. Именно съкварталците организаха преди 5 години благотворителен концерт с участието на бг звезди и  хлапетата от местните училища и градини, за да съберат 5550 евро за поредната операция на Ники в Полша.

Последната преди две седмици в Истанбул пък се наложила, защото с израстването крачетата на момчето са се изкривили много. Това причинява ежедневна болка и трудности при рехабилитацията. Освен това заради спазъм на дясната ръка и скованост в нея се е получило и изкривяване на гръбнака, което пък изискало поставяне на ботокс в ръката. 

След интервенцията Ники вече е у дома. Предстои между 25 и 30 юли лекуващият му лекар от Турция да дойде, за да го прегледа и да му свали гипса – така ще се избегнат затрудненията около ново пътуване до южната ни съседка. 

След рехабибитация през есента прогнозите са, че момчето ще може да се отдели от инвалидната количка – да ползва като преди специализирана триколка, да ходи с чужда помощ, с патерици или с бастун. Голямата малка победа след единайсетата операция е, че за първи път момчето може да вдига дясната си ръка и да разтваря пръсти. Саша и майка й, която още работи в Гърция, за да помага финансово за лечение, плакали пред екрана на телефона, когато видели това. А ми казваха, че едва ли ще може да се движи, и няма да може да чува и да говори, връща лентата майката.

Годините битка детето да се подобри са свързани и с поредица благотворителни кампании на Ники, защото разноските за скъпото лечение не са по силите на Саша. Двамата живеят с парите, които тя получава като личен асистент на сина си. Заради грижите за него не може да работи. Но прави изделия с техниката  декупаж и ги продава по Коледа и онлайн.

Никола е второкласник в кварталното ОУ „Захари Стоянов“, където след като въпросът бил поставен в предаването на Мартин Карбовски, поставили рампа за инвалидни колички. Саша обаче ходи да храни момчето в голямото междучасие. Викат я и да го води до тоалетна. С Ники работи ресурсен учител, а у дома идва допълнително преподавател, както и физиотерапевт. Има известни трудности и с математиката, и с българския език, но напоследък се увлича по литературата. От книжките от поредицата „Аз съм българче“ сам  научил стихотворението „Обесването на Васил Левски“. Преди първата благотворителна кампания за Ники, която отприщи вълна на съпричастност, единствен негов приятел бе котката от електронна игра на таблета, тъй като момчето нямаше играчки.

Който иска до помогне на Ники и майка му в битката той да живее пълноценно, може да го стори на дарителска сметка в Уни кредит Булбанк:

 IBAN: BG22UNCR70001522564636

 Титуляр: Никола Сашев Димитров

 PayPal: [email protected]

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?