Следвайте ни

Търсят преброители за Пловдив и областта

viber icon

В Пловдив и региона няма достатъчно желаещи да се включат в преброяването на населението и жилищния фонд, което ще се проведе през януари и февруари 2021 г. За областта са необходими 1878 преброители и 415 контрольори. Към момента заявления са подали едва 630 кандидати за преброители и 180 - за контрольори, като не достигат преброители във всичките 18 общини на областта, съобщиха от Териториално статистическо бюро – Юг. 

От статистиката уточняват,  че заплащането на преброителите вече е определено. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1 лев, а за преброена сграда –70 стотинки. Когато сме се включили в кампанията онлайн, преброителят ще трябва да вземе специален код, който генерира информационната система, като за това ще получи 80 стотинки. Така общото заплащане на всеки преброител ще е индивидуално и ще варира в зависимост от спецификата на преброителните му участъци – брой сгради, жилища, лица, електронно преброени. В периода 1 – 15 февруари 2021 г. един доброволец би могъл да изработи средно около 400 лева за един участък при 50% електронно преброени. Това означава, че ако преброителят поеме преброяването на 3 участъка, неговото заплащане може да достигне над 1000 лв.

До края на тази седмица е срокът за набиране на желаещи за преброители и контрольори. Кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Документите могат да се изтеглят от сайта  (https://census2021.bg/преброяване-2021#tab3) и в сайтовете на общините.

Преброителите ще имат право да посещават домакинствата от техния участък от 8 до 20 ч., включително в събота и неделя. Те сами ще определят „работното си време“, важно е да съберат информацията от ​съответния район. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Националния статистически институт. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?