Следвайте ни

Търсят го под дърво и камък: Изчезна ни шумомерът

viber icon

Един от куриозните примери за безсмисленото харчене на общинските средства е закупуване на уред, който измерва нивата на шум. Придобивката беше направена преди седем-осем години от Община Пловдив за дейността на Инспектората, кръстен местното ФБР, с цел служителите да  проверяват сигнали на граждани при нощен тормоз, обикновено от  барове и дискотеки. 

Много скоро обаче се оказа, че този уред не си върши работа, не оправдава разходите и очакванията на  гражданите, в резултат на  което  вероятно Общинският инспекторат е спрял да го ползва.  Въпросът беше   поставен  преди две години на една от сесиите от  общинската съветничка Пепа Деведжиева, която искаше да получи отговор от  общината  къде е изчезнал шумомерът.  Повод за това беше сигналът на пловдивчанин за високи децибели в късните часове и твърдението на новоназначения  директор на Инспектората, че не знае да се използва такъв уред в предприятието.    

Цените на шумомери варират от 100 до 1500 лева, че дори и нагоре. Колко пари са били броени за измерващото устройство по онова време, не е ясно, но е факт, че години наред въпросният шумомер е отлежавал, без да носи полза. 

На дискусия за шума през лятото новият шеф на Общинския инспекторат Борислав Димов обяви, че подобен уред там няма. Затова и Деведжиева настоява да получи отговор какво е станало с него, както и с останалите шумомери, които по медийни публикации Община Пловдив е закупила през 2013 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

гражданка

гражданка

09.03.2021 | 13:36

Много удобно е за общинския инспекторат, за общината, за кметовете и за ресторантите и кафенетата да липсват шумомери и да не могат да правят измервания. Интересно ми е, ако живеят те до заведение, на което гърми музика до 3- часа през нощта, или пък има маси , с многобройни клиенти- дали ще открият шумомерите? Чуваме , че заведенията плащат такса спокойствие.И така- гражданите са подложени на шумов тормоз, те и всеки ден да сигнализират- никой не им обръща внимание, а даже и да се направи проверка, следващия ден е абсолютно същото. И това , ако не е корупция, здраве му кажи! Най-силен е шумовия терор в жилищен квартал Капана. Всички го знаят, но ефективни действия на институции липсват. Държавата и общината има задължение да ограничи или да премахне изцяло шума , когато има жилища в зоната. Тъй като броят нарастна значително, то вече трябва да се работи не за ограничаване, а за напълно премахване на заведенията, в този квартал и наказване на отговорните за ситуацията лица!!

Отговори
4 1
капана

капана

09.03.2021 | 13:04

Шумомер - стационарен е абсолютно необходим за заведенията разположени на улица "Христо Дюкмеджиев" и "Златарска" в жилищен квартал КАПАНА, тъй като даже и след задължително указаното време -23,00 часа продължават да работят, например "Шантарам", често има и музика- например от "Чеф стриит", всъщност- трябва да се премахне тротоарното право и затова живеещите в квартала вече 7 години настояват, но няма кой да ги чуе. Не може над 200 заведения да съществуват в жилищен квартал. Това е безумие!

Отговори
5 2
Градината

Градината

09.03.2021 | 17:33

И в градината е необходим стационарен заради морадо.

Отговори
2 1
Ива

Ива

09.03.2021 | 12:32

Според описа на имуществото на ПОИ гласувано от общинския съвет е там. Прокуратурата трябва да провери откраднат ли е или се крие. Дали така не се осигурява чадър за заведения да тероризират пловдивчани?

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?