Търсят 2 милиона лева от Баташки

Бившият директор на теглил УМБАЛ „Свети Георги" 4 млн. лв. без подпис на министъра

Нарушения за над 2 милиона лева от предишното ръководство на УМБАЛ „Свети Георги" установи проверка, назначена от здравното министерство. Част от получената държавна субсидия за капиталови разходи от 1 673 500 лева не е изразходвана по предназначение, съобщи изпълнителният директор на болницата доцент Божидар Хаджиев.

Например за доставка на 15 хемодиализни апарата МЗ е превело 417 500 лева. Техниката обаче липсва, парите - също, и трябва да се възстановяват. По сключен договор за доставка на когенератор, който трансформира природния газ в ток, здравното министерство е дало 800 хиляди лева, които също са се изпарили. Интересното е, че и машина няма. Използвани са и отпуснатите средства от 120 000 лева за изграждане на асансьори във вътрешните клиники. Съоръжения не са направени. От получената държавна субсидия за доставка на гама камера липсват 336 000 лева. Апаратурата поне е в болницата.

Отделно старото ръководство е теглило банков кредит от 4 милиона лева, без разрешение от здравния министър. Голямата част от него са платени, но до края на годината трябва да се внесат още 620 000 лева. Нямам представа за какво е взет кредитът, каза доцент Хаджиев. За мен е важно, че като теглим чертата, ми висят 2 293 500 лева до края на декември, допълни той. Тези пари са извън 37-те милиона, натрупани през годините на предишните няколко управления на болницата. Където и да бръкна, излиза бомба, коментира доцентът.

Проверката е констатирала и неизгодно сключени договори за 2 вида апаратура под наем. Единият е ангиографска техника за клиниката по образна диагностика. По него болницата се задължава да изплаща месечно между 8 и 14 хиляди лева на външна фирма за 5 години. Вторият е за апарат в клиниката по инвазивна кардиология. Месечният наем е 80-110 хиляди лева. Само със сумата за едногодишния наем е можело да се закупи и монтира нова техника, коментира доцент Хаджиев. Болничната аптека е била презапасена за 4 месеца напред, а това е влошило финансовото й състояние, сочи още проверката.

Неизгодните договори и прекомерното използване на собствени средства са довели до рязко нарастване на задълженията на болницата през последните години, заключават експертите от МЗ. Общите краткосрочни задължения за първите шест месеца на 2009 г. са 35 640 000 лева. Просрочените са към 10 милиона, основно за лекарства и консумативи.

НА ПРОКУРОР

Докладът от ревизията вече е изпратен на Агенцията за държавна финансова инспекция и Окръжна прокуратура за последващи проверки и търсене на отговорност, каза доцент Хаджиев. На въпрос защо резултатите се оповестяват три дни преди избори на градски лидер на БСП, където фаворит е предишният шеф на Университетска доцент Илия Баташки, д-р Хаджиев отвърна: Mо-добре сега, отколкото хич. Хората трябва да знаят какво става с този болница.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
444

444

23.10.2009 | 22:56

i toq kmet shte6e da stava...

Отговори
0 0
777

777

23.10.2009 | 20:03

Само толкова ли е успял да свие? Сигурно са повече, но едва толкова са успяла да намерят. Казват, че като разбрял за уволнението, не могъл да свари да прибира папки.

Отговори
0 0
vanko1951

vanko1951

23.10.2009 | 14:11

Този Баташки, е пример, на крадливата партия на комунистите. Сьд и разтрел за такива спекуланти ,и крадци по време на криза.Този пьт ако се отьрве го чака куршум, от хора, не издьржасти на наглоста на тези дебили. Боико ,вземе мерки кьм тези уроди.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?