Следвайте ни

Търсят 13 млн., за да преселят Mузея на авиацията в Пловдив

viber icon

Търсят се 13 млн. лева, за да може Музеят на авиацията да се пресели от Крумово в Пловдив.  Парите са били предвидени в бюджета на военното министерство още през 2018 г., но така и не са постъпили там. Това стана ясно по време на срещата на служебния министър на отбраната Георги Панайотов с кмета Здравко Димитров, на която присъстваха също  главният архитект Димитър Ахрянов и зам.-кметът по "Общинска собственост" Невена Балчева.

Новият музей на авиацията ще се простира в началото на ЖР "Тракия" върху 60 дка на бул. "Освобождение" срещу бившата Мебелна къща, където преди се намираше щабът на "Тактическа авиация". 

„Радвам се да обявя, че Община Пловдив си е свършила работата. Остава само да видим как ще стане самото преместване”, каза министърът. И призна, че най-големият проблем е финансов.

„Още 2018 г. Министерски съвет е взел решение за преместването на музея и за отпускането на 13 милиона лева за това. Те не са постъпили в бюджета и сега трябва да видим откъде да ги вземем”, обясни министър Георги Панайотов. 

Местенето е и сложно инженерно решение. Според министър Панайотов трябва да се види кои машини са на пределна възраст и дали изобщо могат да бъдат преместени в Пловдив.

Затова най-вероятно някои от ветераните самолети ще си останат в Крумово. 

„Музеите на Пловдив ще се увеличат с още един и гостите на града ще имат възможност да се запознаят с прекрасните експонати, с които разполага музеят към момента, но нямат възможността да ги видят, защото те се намират извън града“, сподели кметът Здравко Димитров. 

През месец март и април са издадени заповедите за допускане на ПУП за част от имотите на Министерство на отбраната във връзка с преместването на музея по тяхно искане, които се намират на територията на община Пловдив, уточни главният архитект Димитър Ахрянов. По думите му процедурите от страна на държавното ведомство могат да продължат. 

Министър и кмет разговаряха и за възстановяването на трите купола на покрива на Военния клуб, което предстои.

„Това е прекрасна сграда, паметник на културата. От кмета г-н Димитров получих уверение за 100% съдействие и се надявам скоро ремонтът да започне и да бъде завършен. Чух, че сградата е изключително харесвана от пловдивчани”, заяви министърът на отбраната. 

„Оптимист съм за ремонта и възстановяването на оригиналния вид на сградата на Военния клуб на пл. „Централен“. Тя е емблематична за Пловдив с голяма историческа стойност и се надявам проектът да се реализира“, коментира на свой ред кметът Здравко Димитров.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

намръщенЪ

намръщенЪ

16.06.2021 | 10:55

Бързай, Кмете, че както е тръгнало ще търсиш водолази да ги вадят от морето :))))))))))

Отговори
0 0
Луд умора няма

Луд умора няма

16.06.2021 | 01:25

А защо този музей трябва да е в Пловдив? Че Крумово е на една ръка разстояние! Има една логика само - това е начин за злоупотреба с пари! За едно хале и преместване на експонати - 13 милиона? Господа Неуважаеми, ако трябва да се бръкнете от джоба ще го направите ли? При толкова проблеми в града ни - хукнахме да харчим едни милиони за НИЩО!

Отговори
1 1
Пълмет

Пълмет

15.06.2021 | 19:34

Фалшиви болнични и истински лъжи!

Отговори
2 1
Бааа

Бааа

15.06.2021 | 19:29

Бяха 3 милиона, от къдя на къдя станаха 13? Вижте си статиите от 2018 лето..

Отговори
0 1
мхм

мхм

15.06.2021 | 18:25

Малоумницииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии.......................

Отговори
4 3
Чорапа

Чорапа

15.06.2021 | 17:22

И аз търся 13 мил. и хич не ми дреме за музея на авиацията и за нацията

Отговори
3 4
Който търси намира!

Който търси намира!

15.06.2021 | 18:20

Ми парите са в хотел Империал, Каменница Хилс а в Рая резиденс! Айде вземете парите от крадците и крадците веднага в панделата при добрия бай Ставри, строг но справедлив!

Отговори
8 2
Криле

Криле

15.06.2021 | 17:22

Там, където е сега, е най-доброто място. Не знам как ще се опазят експонатите при този див народ. И сега се катерят, чупят, дърпат, бях един ден там. Ужас, нагли дечица, с още по-нагли родители, все едно са собственици. Жалка гледка, а като го преместят тук, ще стане страшно.

Отговори
10 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?