49
Следвайте ни

Тържествено откриха учебната година за чуждестранните студенти в МУ-Пловдив - СНИМКИ

viber icon

Тържествено откриха началото на учебната година за чуждестранни студенти в МУ – Пловдив. По повод на събитието ректорът на университета, проф. Мариана Мурджева, поздрави всички студенти, избрали да се развиват в медицински и фармацевтични специалности. Тя специално се обърна към тези, които прекрачват прага на вуза за първа година, като ги насърчи да не гонят оценки, а да добиват знания и умения и да учат за бъдеще. 

В двора пред Аудиторния комплекс се бяха скупчили студенти от Англия, Германия, Турция, Гърция и други близки и далечни държави. Правеше впечатление, че макар на открито, болшинството беше поставило предпазни маски заради разпространението на вируса. Повечето от присъстващите бяха от новопостъпилите в университета. Посочиха, че са избрали пловдивското учебно заведение, тъй като им било препоръчано от техни познати, и не скриха ентусиазма и мотивацията си. Коментираха, че не се притесняват от изискванията да потвърждават здравния си статус, а някои от тях по този повод се похвалиха, че са се сдобили и с трета доза от ваксините срещу COVID-19. 

Точно към тези млади хора, дошли от най-разнообразни места у нас, в Пловдив, се обърна Георги Буров, който представлява Студентския съвет при МУ – Пловдив. Той увери колегите си, че попадат в една наистина добра среда, която ще им помогне да се развият като добри специалисти. 

Свое слово произнесе и отличничката Мелина Елени Цувили, която посъветва колегите си да уважават преподавателите си като свои родители и да лекуват пациентите си като свои роднини. Заедно с Димитра Стефаниди тя беше отличена заради максималната си оценки, с която е била приета за следването по медицина. Двете момичета получили по 36 точки, с което се отличили от останалите кандидат-студенти. По този повод те бяха наградени лично от ректора на университета. 

В края на церемонията проф. Мурджева поля вода на новопостъпилите студенти за една успешна и продуктивна учебна година, като им обясни значението на традицията у нас. 

Учебната година в МУ-Пловдив започва в смесен вариант като лекциите ще се провеждат онлайн, а практическите упражнения са заложени присъствено. Ще се следват стриктно всички противоепидемични мерки, отбеляза по време на откриването проф. Мурджева. 

Сред официалните гости на церемонията бяха почетният консул на Федерална република Германия в Пловдив, д-р Мариана Чолакова, почетният консул на Италия, г-н Джузепе ди Франческо, генералният консул на Република Турция в Пловдив, г-н Корхан Кюнгерю, секретарят на Почетното консулство на Република Молдова в Пловдив, г-жа Виктория Раева и вторият секретар на посолството на Индия в София, г-н Раджеш Лал. На събитието като официални гости присъстваха още зам.-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика, г-н Георги Титюков, както и председателят на Общинския съвет на Пловдив, инж. Александър Държиков. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?