Търговия с изпити в Политехниката

Прокуратурата проверява сигнал от ректора на Техническия университет - професор Камен Веселинов, за корупционни практики в Пловдив

Административното ръководство притискало студентите да признаят писмено как са плащали за тройка

Присъстващите на брифинга студенти потвърдиха, че преди седмици са били организирани колективни ликвидации по няколко дисциплини. Още в началото обаче в залите започнали да влизат администратори и да извеждат определени хора, които не били от правоимащите. Правоимащи на практика се оказали онези от тях, които посочили пътеки на корупцията и описали имена и суми.

Неуточнен брой студенти от Техническия университет  -  филиал Пловдив, са потърпевши от несъответствия между оценките в личните им картони, протоколите за изпити, главната книга и студентските книжки. Младите хора  -  според едни източници 94, а според други  -  над 400, не могат да продължат или да завършат обучението си в два от факултетите  -  "Машиностроене и уредостроене" и "Електроника и автоматика", до изясняване на случая. Сигнал за мащабната административна бъркотия е подал в пловдивската прокуратура ректорът на ТУ професор Камен Веселинов. Според негови изявления ръководството на университета имало впечатлението, "че са продавани изпити". През лятото била уволнена дисциплинарно техническа секретарка, след като вътрешна проверка констатирала пропуски и странности в работата й. Версията си за това  -  как се е стигнало до  ненормалната ситуация, представиха вчера на брифинг потърпевши и активисти на Българския студентски съюз (БСС).

Бях изненадан неприятно, когато ми съобщиха, че не мога да се явя на дипломна защита, разказа абсолвентът Кирил Минев. Той взел задание за дипломна работа в края на миналата учебна година. Тогава в канцеларията проверили досието му и решили, че всичко е наред и може да се готви за държавни изпити. През септември обаче се оказало, че "виси" изпитът му по металорежещи машини от втори курс. В личния картон тройката му по дисциплината била задраскана с молив и вместо нея била написана двойка. Как нещата да се изчистят Кирил трябвало да обсъди със зам.-директора на филиала, доцент д-р Георги Мишев. Имаше и други хора с такива проблеми и всички бяха насочвани към доцент Мишев, а не към декана, разказа Кирил Минев. Зам.-директорът му обяснил, че трябва да даде писмени обяснения как е взел този изпит, колко е платил и на кого.

Ако го направиш, може да има разрешение да се явиш отново, казал доцентът. Не писах никакви обяснения, защото не съм си купувал тройката, декларира Минев.

Имаме имената на хора, които са написали такива обяснения, и им е било разрешено да държат повторно висящите изпити, заяви инженер Кръстьо Карамански, докторант в ТУ и председател на регионалната структура на БСС. Присъстващите на брифинга студенти потвърдиха, че преди седмици са били организирани колективни ликвидации по няколко дисциплини. Още в началото обаче в залите започнали да влизат администратори и да извеждат определени хора, които не били от правоимащите. Правоимащи на практика се оказали онези от тях, които посочили пътеки на корупцията и описали имена и суми.

Най-лошо от всичко е това, че се носят  какви ли не слухове, а по въпроси, които са проблем на студентите, няма нормален диалог с ръководството на филиала, заяви още Карамански. Той подчерта, че многократно е търсил контакти с ръководителя на филиала доцент Костадин Илиев, но той обикновено прехвърлял топката или към подчинените си, или към ректората в София. По коридорите се говорело, че вътрешната проверка заради подозрения за търговия с изпити тече още от началото на годината и че дори има наказани с предупреждение за уволнение преподаватели. От първоначално проверяваните близо 450 студенти от втори до четвърти курс накрая били останали 94 с несъответствия за един до десет изпита. Друг слух пък върти версията, че на метрополията в София й било втръснало от проблеми с пловдивчани и е възможно филиалът да се закрие. Тази седмица внасяме в образователното министерство всички материали по случая, с които разполагаме, разчитаме на тяхната намеса, увери Кръстьо Карамански. За идентични проблеми с анулирани след проверката изпити разказаха още четвъртокурсникът Веселин Кичуков и второкурсникът Красимир Стоянов. Според информация от БСС в списъка на засегнатите има и шестима  абсолвенти с анулирани защити на дипломни работи.

Според бившия шеф на студентския съвет в ТУ Милко Дурев екипът на доцент Илиев трудно поддържа диалог със студентите по техните проблеми и в конкретния случай от потърпевши ги превръща във виновници. Филиалът губи точки с това ръководство  -  големите фирми от ранга на "Тошиба" прибират техниката си, отстъпена за образователни цели. Даже асансьорите в общежитието и в учебните корпуси спряха  -  нямало договор за поддръжката им, отбеляза Дурев с тъжен хумор. Според него пълномощникът на ректора  -  доцент Димитър Алексиев, имал критично отношение към стила на ръководния екип и дори е предложил прекратяване на мандата му.

Нямам мнение по проблема като цяло  -  от 20 февруари съм подал оставка като пълномощник на ректора за пловдивския филиал, обясни доцент Алексиев. Той потвърди обаче, че е разговарял с един от засегнатите студенти и двамата са коментирали как нещата могат да се решат според правилниците. Признавам, че мотивите за оставката ми бяха свързани с начина, по който работи екипът на доцент Илиев, лаконично обобщи доцентът. Ангажиментите му към Пловдив датират от времето, когато друг скандал вгорчи живота във филиала. Предишният му ръководен екип бе разжалван заради нецелесъобразно харчене на бюджета и оборудване на почти нелегална минихотелска база с фитнес на последния етаж в един от корпусите.

Ние сме благодарни за това, че академичният съвет на ТУ ни подкрепи преди година  -  когато ПУ "Паисий Хилендарски" пожела да "погълне" нашия филиал, припомни инженер Карамански. Сред младите хора обаче вече витаело съмнение дали подобно нещо може да се случи пак след новия скандал. В София вече се чували гласове за закриване на филиала. И макар професор Веселинов да отрича подобна точка в дневния ред на управлението, и академичното търпение си има край. Телефоните на доцент Костадин Илиев вчера упорито мълчаха. Два дни преди брифинга директорът заяви, че и да е имало проблем, той е вече в процес на решаване.

Според правилниците на ТУ, ако студентите са участвали в корупционната схема, те ще бъдат изключени. Ако са жертви на грешка, ще се търси правомерен вариант да продължат следването си. Бъркотията остава във фризера до финала на прокурорската проверка.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ghdghdghd

ghdghdghd

09.11.2009 | 13:15

koe kak e nikoi ne znae

Отговори
0 0
ТУtankamon

ТУtankamon

03.11.2009 | 01:22

ТУ - not for everyone. "ТУ be or not ТУ be?" ...the ТУ must go on ... born ТУ make you smile... ТУday ТУmorrow ТУyota ТУ be continued.

Отговори
0 0

29.10.2009 | 18:45

Това, че материалът е публикуван в понеделник, не означава, че е писан в неделя.

Отговори
0 0
Н.Ив.Николов

Н.Ив.Николов

29.10.2009 | 16:50

Много неща се изписаха по този скандал, но никой не зададе нужните въпроси. Вместо това се говорят елементарни глупости и се съчиняват пасквили в защита на интереси, нямащи нищо общо с образованието. А студентите са налапали въдицата, барабар с кукичката и плувката.... Ето няколко въпроса: 1. Защо поне 94 студента нямат нанесени оценки в книжките. Как става тая работа. Едно време (преди 8 - 12 години ) не пускаха на изпит без книжка ? 2. Как може да си пред дипломна защита и да имаш ненанесени (няколко) оценки от втори курс. Що за немарливост! Какъв инженер ще стане от това? 3. Статията е от 26.10. - понеделник. Предишният ден е бил неделя. Кого са търсили в неделя авторът/авторите на статията? Къде са го търсили? На какъв телефон са звъняли? Работни дни няма ли, че да потърсят хората с които искат да говорят на работните им места? Що за елементарна манипулация! Това журналистика ли е? 4. Какви са констатираните "пропуски и странности в работата" на техническата секретарка? Защо скандалът не избухна тогава, а сега? 5. Защо хората които са установили нередностите и са взели мерки (виновен е дисциплинарно уволнен) са обект на разследване и главни герои в тази и други т.нар. статии. Нередностите в ТУ ли са причината за скандала или причината за скандала е опитът нередностите да бъдат отстранени? 6. Освен наличие на "несъответствия между оценките в личните им картони, протоколите за изпити, главната книга и студентските книжки" и дисциплинарно уволнение на администратор, отговорен (очевидно) за това несъответствие, какви други факти има в статията? Този чул, онзи му казали... носи се слух... 7. и т.н. ... и т.н. ... В заключение искам да заявя, че не харесвам Илиев (Мишев не познавам). Считам го за слаб преподавател и педагог. Като администратор не знам какъв е. Когато бях студент, той беше преподавател и макар, че не ме е късал, останах много разочарован и от дисциплината му и от изпита при него. Не защитавам Илиев, а позицията му на ръководител. Той ръководи Университет, не баничарница. Преди да изсипеш помията върху ръководител на Университет, хубаво е да си сигурен какво правиш, а не да звъниш в неделя и да пишеш "той не си дига телефона".

Отговори
0 0
Димитър Георгиев

Димитър Георгиев

29.10.2009 | 15:59

Тука явно са намесени сериозни икономичеки интереси :/ Я какви апетитни сгради има ТУ-то за милиони левове!!! Що да не вземем да го закрием, да го рапродадем на търг и да лапнем паричките заедно с наш'те момчета ???

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?