Следвайте ни

Търговец преметна работници с помощите от 24 лева на ден

viber icon

Пловдивчани се жалват за заплата в плик и тормоз на работното място пред синдикатите. Този и още десетки сигнали срещу некоректни шефове са подадени през мобилното приложение на КНСБ - VOX по време на пандемията. Преди 13 март 2020 г. нямаше нито една жалба под тепетата. Негативните практики са главно в областта на търговията и услугите.

Най-често пловдивските работодатели укривали част от възнаграждението или не го плащали. Началниците

не искали да заплащат и извънредния труд на служителите си.

Други се жалят, че в завод за производство на дървообработващи машини, където се трудели 40 души, няма санитарен възел, липсва хигиена и няма осветление.

Пловдивчанка пък имала лошия късмет да започне работа при новия си работодател по време на пандемията. След като била наета като продавачка, началникът й казал, че първият ден ще бъде пробен, но няма да получи възнаграждение за него.

„Поради извънредното положение на 27 ноември бяхме затворени, след което ни принудиха да излезем в неплатен отпуск. Освен това ни принуди да ходим да работим в затворения обект и да правим куп глупости по 8-9 часа на ден, като ни повтаряше, че благодарение на него получаваме 24 лв. помощ по мярката „Запази ме“.

Така реално аз ходих да работя всеки ден безплатно,

защото началникът ми не ми компенсира разликата, имайки предвид, че сме работили незаконно. Не издържах на наглото отношение и напуснах, като той реши да ме освободи без едномесечно предизвестие“, казва пловдивчанката.

По думите й, дори и преди затварянето във фирмата е имало проблем с работното време - вместо по 8 часа, както е по договор, служителите се трудели по 10 часа, но не получавали пари за извънреден труд. Дамата трябвало да бъде назначена за управител и да се разписва срещу месечна заплата от 1200 лв. Вместо това по трудов договор била продавач-консултант с 650 лв. възнаграждение.

„Принуждаваха ни да правим неща, които не ни влизат в длъжностната характеристика, като снимки за качване на онлайн страницата“, твърди пловдивчанката.

Служител в магазин за електроника и електротехника се жалва, че началникът го е заплашил с дисциплинарно уволнение, след като се върне от болнични. Той ползва 35-дневен болничен заради травма. Продавачка в месарски магазин в Пловдив пък твърди, че

бившият й работодател ги карал да крият обороти,

като чукат по-малко на касовия апарат. „След като започнаха проверки на НАП и РЗИ, ме уволни. Звънна ми по телефона да ми каже, а после ми връчи и заповедта“, казва жената.

Всички получени сигнали към синдиката се препращат към компетентните институции. Така те са попаднали в администрациите на Главната инспекция по труда, Националната агенция за приходите и Комисията за защита на потребителите.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Майна

Майна

09.04.2021 | 17:17

За този ли “”бизнес”” се борят жалват и дърдорят кандидат политиците ? За този ли менте фалшив бизнес ни продънват ушите от Изправи се мутри вън , БСП ДПС и т н тъ-панари че видиш Ли агонизирал и трябвало да му се помогне ? НА тези с мерцедесите и десетките милиони милионери ли докато народа тъне в бедност нищета мизерия НИЕ ще взимаме от бедните и ще даваме на богатите щото те най много реват с гласа На 90% от тея които оцеляват нф се чува . ДА ВИ ПИКАЯ НА ПРЕСТЪПНИЯ БИЗНЕС . Това е мафия а не бизнес

Отговори
3 1
1036

1036

09.04.2021 | 14:43

Винаги са се крили обороти. Договори на 4 часа,а работа 10 часа. Инспекцията по труда да не се прави на ощипана мома,а да започне да изпълнява задълженията си! 90% от заведенията и магазините са в сивия сектор.

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?