2374

Търговци от подлеза под гарата се чудят на кого да плащат наема

Концесията на Централна гара в Пловдив е прекратена с  решение на Министерството на транспорта, обнародвано в началото на юли.

Концесионерът Миролюб Столарски обаче, който сам се отказа да стопанисва имота, продължава да държи правата върху гарата.

Търговците в пешеходния подлез под жп линията, чиито обекти са в обхвата на концесията, са в неведение на кого да плащат наема - на Столарски или на НКЖИ. И тъй като договорите не са променени, считат, че трябва да превеждат парите пак на концесионера.

„Решението за прекратяването на концесията е в сила от деня, в който е взето. Но договорът ще се счита за прекратен, след като държавата ми изплати обезщетение в размер на 10 млн. лв., въпреки че в реконструкцията и ремонтите на гарата съм инвестирал 14 милиона. Едва след като получа парите, ще направим приемно-предавателен протокол и предоставям имота за управление на НКЖИ”, обясни за „Марица” Миролюб Столарски.

Бизнесменът се отказа от концесията заради строителството на пробива под гарата, който трябва да мине през терена му между жп линията и бул. „Христо Ботев”. Той беше завел дело срещу НКЖИ, оспорвайки законността на издаденото строително разрешение, тъй като не може да строи в имота.

За да не се бави европейският проект за модернизацията на жп възел-Пловдив, концесионерът и министерството постигнаха взаимно съгласие за обезщетение в размер на 10 731 140 лв.

Половината от магазините в южната част на пешеходния подлез са празни.

В същото време в северната част, която се стопанисва от ОП "Общински пазари", почти няма свободни обекти, а търговията тук върви успешно въпреки конкуренцията на моловете и големите търговски центрове.

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?