Следвайте ни

Танци, гайди, скара на "Лаута", Караянчева води хорото СНИМКИ

viber icon

Председателят на парламента Цвета Караянчева поведе хорото на "Лаута" след като откри фолклорния фестивал "Народен събор Пловдив" в събота по обяд.  Преди това тя беше посрещната от кмета на район "Тракия" Костадин Димитров,  като домакин на фестивала, и неговия колега от "Южен" Костадин Язов. Сред официалните гости бяха също председателят на Общинския съвет Александър Държиков, ресорният зам.- кмет на Пловдив Пламен Панов, кметът на район "Централен" Георги Стаменов и общински съветници. На сцената се качиха и Димитър и Петя Михови от „Ясмина” , които за пети път организират събора. 

Облечени в носии девойки посрещнаха Караянчева с пита, както повеля обичаят.

 „Бъдете горди, бъдете заедно, веселете се , обичайте българското”, призова тя. А след това откри официално събора с кратка реч, в която нямаше никакви политически послания.

 „За мен е огромна чест днес да съм тук заедно с вас. На този прекрасен фолклорен празник. На този урок по родолюбие, на нашата отдаденост към фолклора, традициите, песните и танците. На тези сцени днес ще видим много талант, ще видим пъстри шевици от песни, танци, музика. Всички дадени от сърце! Ще видим въртележка от звуци и движения, ще видим багри и чувства, ритми и красота. Фолклорът е нашето съкровище, което в годините нашите предци са запазили и са предавали от поколение на поколение. Фолклорът е бил този, който е пазил българският дух, фолклорът е онзи бистър кладенец, от който ние българите гребем с пълни шепи, сили , воля и вдъхновение. А народната мъдрост е тази, която ни дава самочувствие, която ни обединява, която държи жив нашия дух, защото обединени във времето винаги сме по-силни. Искам да ви пожелая, бъдете горди, бъдете заедно, веселете се, обичайте българското! Успех на всички!", заяви Караянчева.

„Много съм развълнуван да чуя гайди и хубави гласове, всичко в мен танцува. Преди години бе трудно да минеш през „Лаута”, но успяхме с малки стъпки да направим така, че хората да използват парка за спорт, свободно време и почивка. А народният събор стана част от него”, каза на свой ред кметът на район „Тракия”.

След официалната част Караянчева разговаря с пременените като четници от Голямоконарската чета представители на дружество "Традиция", които й показаха 200-годишни пушки и черешово топче. "Колко е тежка", изненада се шефът на парламента, опитвайки се да вдигне масивното оръжие. 

Караянчева се пробва да направи и "въртяно кафе", което също се предлага на един от щандовете, но опитът се оказа несполучлив.

След като откри събора шефът на парламента се разходи по сергиите и местата за демонстрации и атракции. Избра си коледни фигурки на бухалче и палячо, ръчно изработени от хора с увреждания и предлагани на щанда от техния майстор Иван. Покупките плати кметът на "Тракия". Средствата от продажбите са в помощ на хора с увреждания.

 Докато председателят на парламента се движеше из парка, много хора поискаха да се ръкуват с нея, а някои се подредиха и за селфи. В този момент участници във фестивала подкараха право хоро и Караянчева веднага го оглави, развявайки трикольора вместо кърпа. 

 

На трите сцени в "Лаута" днес и утре ще се изявяват професионални и любителски състави и изпълнители от цяла България.  Какво могат ще покажат от прочути  фолклорни групи и оркестри до читалищни самодейци. Дошлите на събора могат не само да видят и чуят песни и танци, но и да се почерпят с всевъзможни вкусотии.

По алеите са подредени много сергии, предлага се скара, бира се лее на корем, има от сладолед до варена царевица.

Организаторите са подготвили за всички посетители уроци по народни танци за малки и големи, хоротеки, кукерски игри, изложби на занаятчии, старинни оръжия и народни носии, концерти на фолклорни оркестри и ансамбли, битова детска работилница и много други.

На трите сцени пък ще се качат ансамбъл „Тракия“, гайдарски състав „Големите гайди“, представителен ансамбъл и оркестър към АМТИИ – гр. Пловдив, Здравко Мандаджиев, оркестър „Пловдив“, оркестър „Феникс“, гайдарски състави от Чепеларе и Момчиловци, ансамбъл „Седенчица“, комитет „Родолюбие“, комитет „Традиция“, ансамбъл към УХТ – гр. Пловдив, солистът на БНР Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев и още много читалища, училища, пенсионерски клубове и самодейци от цялата страна.

За спокойствие на посетителите са осигурени безконтактни дезинфектаторни машини на всички входове и около сцените, предвидено е достатъчно място за свободно движение и спазване на дистанция. Организаторите препоръчват носенето на предпазни маски, но почти никой  от посетителите не ги ползва.

Дясната лента на бул. „Санкт Петербург” в посока „Тракия” е отделена за паркинг, което улеснява наплива от посетители.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития 2020.

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (32)

Хъс

Хъс

20.09.2020 | 00:07

Само заплатата е 20000, как да подаде оставка.

Отговори
12 4
Ама какво става ?!?!

Ама какво става ?!?!

19.09.2020 | 23:13

Как пък всички простаци се наговорихте да си напишете пошлите и елементарни коментари?!?! Явно сте дежурни и нямате почивка,но внимавайте да не се пръснете от злоба !!!

Отговори
8 14
Не питай

Не питай

21.09.2020 | 11:13

Не знаеш ли какво Ни става ?

Отговори
2 0
Сашо   П.

Сашо П.

19.09.2020 | 22:57

Пази Боже сляпо да прогледа...

Отговори
12 5
Десен 2

Десен 2

19.09.2020 | 22:20

Кофти коментарии. ВСе пак е жена.

Отговори
6 15
Rrfg

Rrfg

19.09.2020 | 21:44

Prost narod

Отговори
1 13
Костадинов

Костадинов

19.09.2020 | 19:31

В тази жена няма частица морал. Достигам до извода, че мъжът и и децата и са умствено изостанали. Всеки друг човек уважаващ себе си на нейното място би подал оставка.

Отговори
36 10
Всеки уважаващ себе си

Всеки уважаващ себе си

20.09.2020 | 00:19

Човек не би написал подобен коментар ! По твоята логика да разбирам ли,че твоето семейство,ако имаш такова е невъзпитано точно толкова колкото теб?!?! Децата ти ако не приличат на теб сигурно биха се срамували от пошлия ти коментар!!!

Отговори
5 14
Цвето ИЗРОД  си!

Цвето ИЗРОД си!

19.09.2020 | 19:04

Тази твар... Нагла. Това нещо.... Това безгръбначно, без чувствено и невиждащо...невежо . Тази гад мръсна тя няма очи там има патладжани. А мозъка й е гладък без нито един нюанс сиво.... Твар. Мекотело... Гнусно.. Играещо хоро... с огромен кеф... ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА СЕ ТРЕСЕ И ТЕ МРАЗИ ИЗРОДЕ... ТИ ДОЙДЕ ДА ТРОПАШ ХОРО... ТОВА ДАЖЕ БАШИБОЗУК НЕ Е ПРАВИЛ.... ГАВРА С НАРОДА.. ГАВРА С МЕЧТИТЕ НА МЛАДИТЕ... МЪРЛО..... Това не може да не бъде наказан сурово до 10 - то коляно... Ще гори в ада.... Заедно с най милото си... ИЗРОД..... Амин дай Боже!!! СПРАВЕДЛИВОСТ....

Отговори
36 9
Бързо бягай !!!

Бързо бягай !!!

19.09.2020 | 23:16

Идват от Психото да те прибират !!!

Отговори
5 7
Лаута

Лаута

19.09.2020 | 17:59

Добичето от Банкя я направи на две стотинки, а простата кърджалийска пyтка продължава да показва насрaният си сурат.

Отговори
40 9
Оле оле

Оле оле

19.09.2020 | 17:47

TKП (цитирам само, ЦИТИРАМ еднокнижника!) води хорото!

Отговори
38 6
Чудо!

Чудо!

19.09.2020 | 17:05

ПКП води хоро!

Отговори
40 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?