4020

Талантите в Пловдив никнат като гъби

Общината дава помощи на 400 надарени деца, държавата плаща годишни стипендии на 35

Пловдив може да се похвали с изобилие от талантливи деца, за което винаги се сещаме на 1 юни. Отделен въпрос е в каква степен грижата за техните успехи е предимно на родителите. Защото всяка дарба има нужда да се развива, а това по правило е свързано със създаване на подходящи условия и финансиране. 

Община Пловдив от години заделя в своя бюджет средства за финансово подпомагане на даровити деца. „Само през миналата година бяха одобрени над 400 деца, постигнали успехи по три направления - изкуство и култура, наука и спорт. Критериите са определени с Правилника за подпомагане на даровити деца, приет с решение на Общинския съвет”, обясни за „Марица” Силви Бакърджиев, експерт в отдел „Образование”. 

За паричните стимули на талантите в общинския бюджет са заложени 100 000 лева. През 2023 г. парите бяха 50 000 лева, а тази година са увеличени двойно. Сумите са до 500 лева на дете - според финансовите възможности на Общината. Според правилника помощите са различни и се отпускат за постигнатите успехи като първенства в олимпиади, състезания, пленери - прояви, които имат състезателен характер. 

Финансиране се полага само на даровити деца, които не получават стипендия от градския бюджет и Министерствата на културата, образованието и науката, както и на спорта. Възрастовата граница е до навършването на пълнолетие. Родителите представят документи, включително за участието в конкурси, и резултатите. Специално сформираната комисия ги разглежда и в състава <210> освен специалисти по образование участват шестима общински съветници от различни политически групи. Помощите се одобряват на сесия в местния парламент.

Три министерства - на образованието, на културата и на младежта и спорта, отпускат годишни стипендии на талантливи деца, като кандидатурите се разглеждат от общинската комисия.

Тази година до момента са постъпили 25 искания, а приемът е целогодишен. Очакванията са, че стипендиантите ще са повече от миналата, когато подкрепа са получили 35 талантливи деца от Пловдив. Най-много сред стипендиантите са изявените в различни науки, които получават годишни стипендии от МОН - 19. Министерството на културата подкрепя трима, а Министерството на младежта и спорта - 13.

Обикновено децата със спортни стипендии се повтарят всяка година, тъй като бележат нови и нови постижения. С поредица от успехи през годините са и някои от стипендиантите в областта на науката. Всяка година изгряват нови дарования в изкуствата.

Тенденциите през годините показват трайни успехи на възпитаниците на ЕГ „Пловдив“, трима ученици са печелили националната олимпиада по български език и литература. ЕГ „Иван Вазов“ пък трупа призови места на олимпиадата по италиански език.

Единадесетокласникът Джорджо Кристиано от Руската гимназия вече два пъти е бил най-добрият сред връстниците си по италиански - печелил е олимпиадата миналата и по-миналата година. Интересът му към езика е породен от произхода. Прието е да се казва, че е майчин, но в случая е по-скоро бащин. Таткото на Джорджо е от Италия, а майка му е от пловдивската арменска общност. Говори се у дома, затова започнах да го усвоявам от ранна детска възраст, но училището помогна истински да го овладея, казва Джорджо.

Когато се явил на олимпиадата още като осмокласник, заданието било да се напише писмо. В следващите години се променило на съчинение, което трябва да се побере в определен брой думи. Разликата между минимума и максимума е между 20 и 40 думи. Това ограничава въображението, защото в един момент, вместо да мислиш креативно, започваш да броиш, казва ученикът. Последния път трябвало да пише за приятелството. Но важна е не толкова темата, колкото идеята, която сам ще вложиш в текста, смята Джорджо Кристиано. Според него училището не трябва да слага рамка, когато се опитва да пробуди мисълта.

Иначе обича да е наясно какво се очаква от него. Отстрани може да изглежда, че очакванията за бъдещето му са Джорджо да поеме управлението на семейния бизнес в индустрията за красота. Но у дома са му дали пълната свобода сам да избере пътя си. И младежът до голяма степен намира себе си между кориците на философските книги. Този интерес ми помага да си обясня света, но и малко ме отдалечава от него, признава момчето.

Смесеният произход го е направил широко скроен и готов да приема напълно многообразието от култури, традиции и виждания. "Нямам ограничени гледни точки и даже идеята за националното бледнее. Когато се родиш от срещата на различни култури, ставаш толерантен и към всички останали", казва Джорджо.

Като всяко момче прекарва свободното си време с приятели. Иска да разбере повече за живота - и от своя, и от книгите. Още търси мястото си в него. Вече има сертификат за владеене на италиански на най-високото ниво - С2, и Италия е една от възможностите му за бъдещето, но и Пловдив също. Според Джорджо обаче не е важна посоката. „Успехът е да бъдеш удовлетворен от това, което правиш - казва той. - За другите може да не изглежда като успех, но ти да си доволен от себе си.“

Автори: Елица Кандева, Валентина Йеремиева

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?