Следвайте ни

Такситата в Пловдив искат 1,64 лева за „добър ден"

Фирмите: Ниските минимални тарифи помпят сивия сектор и нелоялната конкуренция

viber icon

Пловдивски таксиметрови фирми поискаха нови минимални цени за превоз, които Общината да закове в своя наредба. По този начин ще им се развържат ръцете да вдигнат тарифите. Други превозвачи обаче открито се противопоставиха на този план с аргумента, че в условия на криза и намалени доходи работата им съвсем ще падне. Така се стигна до нарочна среща на бизнеса с  ръководството на общинско предприятие "Организация и контрол на транспорта", но до развръзка не се стигна. 

Повод за срещата в ОП ОКТ беше отворено писмо от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи до кмета Здравко Димитров. В него се настоява минималната дневна тарифа за километър пробег от 65 стотинки да стане 82 стотинки на километър, а нощната да се повиши от 75 на 92 стотинки.  Мотивът на  превозвачите е, че  това са пазарните цени, на които возят всички таксита в града, а утвърдените от Общинския съвет по-ниски прагове са предпоставка за нелоялна конкуренция.

Категорично против  увеличение на  тарифата са обаче представителите на три от най-големите таксиметрови фирми. Те считат, че  повишаването на минималните тарифи би довело до необосновано допълнително оскъпяване на услугата в разрез с обществения интерес. В днешната ситуация на локаунд  и затваряне на заведения, спортни зали и молове  пътниците ще намалеят още повече, предупреждават таксиджиите.

Готови сме да поръчаме  изготвянето на независима счетоводна експертиза, която да даде аргументирано становище дали да се повиши минималната тарифа за таксиметров превоз на пътници, каза шефът на ОП ОКТ  инж. Пламен Вълков.  Решение за промяна в наредбата може да се вземе само от Общинския съвет, който ще заседава след изборите. За следващата сесия дори не е насрочена дата. 

Минималните тарифи за превоз на пътници се залагат в наредба на всяка отделна община. Границите обаче ги поставя Министерството на транспорта с Наредба №34. Министър Росен Желязков я промени през януари и след редакцията стана ясно, че жълтите коли  ще имат право да надуят първоначалната такса два или три пъти над минималната цена на километър. Това означава, че ако се промени скоро общинската наредба в Пловдив, вместо 1 лев за „добър ден“, такситата ще имат право да ни дялкат с над 1.64 първоначална такса през деня и минимум 1.84 лв. през нощта.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Еее ,

Еее ,

22.03.2021 | 12:23

много искат - 1.64 лв. !? Поне 1.63 да са . И те ще са доволни ,и Ние. Ами така де ! Хахахааа .

Отговори
6 2
Дедо

Дедо

22.03.2021 | 10:56

Живи и здрави като искат пари,да ходят в завода. Там дават цели 900 лв на смени и има 30 мин обедна почивка!

Отговори
23 0
Или

Или

22.03.2021 | 12:35

на полето ! И там има работа. Плащат добре !

Отговори
17 0
Taxi driver

Taxi driver

22.03.2021 | 10:25

Каква счетоводна експертиза ще назначи като като не знае истинските им приходи и разходи. Освен това Общински съвет гласува минимални ставки. Никой не ограничава бакшишите могат да карат над тези ако решат.

Отговори
19 1
Те може

Те може

22.03.2021 | 10:22

да искат ,но кой ще им даде ? Хващам се автобуса и ... ! С колелото , а пък те да си чакат . Да така ще е .Съжалявам ,нямам излишни пари.

Отговори
24 0
Абе

Абе

22.03.2021 | 12:07

да се спасяват ! Ще тръгна да мисля и за тях в тези трудни времена . Обирджии ...

Отговори
17 0
Taxi

Taxi

22.03.2021 | 09:31

Режат си сами клона на който седят!

Отговори
30 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?