49
Следвайте ни

Тъжно на Банго Васил в Пловдив, страх от COVID-19 провали празника ВИДЕО, СНИМКИ

viber icon

Пандемията и гурбетчийството изместиха шумното празнуване на Банго Васил в етническия квартал „Столипиново“ в Пловдив. По улиците по нищо не личи, че е празник – от никъде не се чува музика, не цвърчат скари, няма ги и типичните игриви танци. Тук-там се появява някоя каруца с впрегнат кон, а хората просто минават по улиците.

Атмосфера създават само балони от отминало празненство по тъговската улица. Ромите пазаруват набързо и се отправят към къщите си. Там, в семеен кръг, скромно, ще посрещнат ромската Нова година.

Припомняме, че и миналата година заради COVID-19 нямаше празненства – само фондация „Рома“ в тесен кръг отбеляза празника, защото райкметът Иван Стоянов им беше изпратил петле за празника, което да разиграят както повелява традицията. За разлика от 2021 г. сега разиграване на петела нямаше.

Докато едни бяха уплашени от вируса, то други твърдяха, че тях COVID-19 не може да ги хване, но времето било студено. Трети пък нямаха желание за веселби, защото по-голямата част от семейството им била емигрирала зад граница, за да изкарва пари.

„Как да празнуваме, да се вселим, да танцуваме като децата ни са в чужбина да изкарват пари - кой в Германия, кой в Нидерландия, кой в Англия, а вкъщи сме останали по двама-трима души“, коментира един от ромите.

Все пак празнична трапеза ще има – на нея ще намерят място традиционните за Василица ястия – пилешко или пуешко месо, сарми, но без кайма, баница с извара и ориз.

След полунощ ще се поздравят с „О Банго Василий авела“, което означава „Банго Васил идва“, и вместо веселбата да продължи – ще легнат.

С роднините в чужбина пък ще се видят на видео и ще си вдигнат по една виртуална наздравица. „Не е същото. Внуците не съм си виждал още на живо. Някога правехме по 10 тави с баници и баклави. Събирахме се всички“, спомня си с носталгия възрастен мъж.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Васил

Бай Васил

14.01.2022 | 16:07

Ехоо Марица чуваме ли се? Вашите журналисти ходили ли са на главната тази седмица. Нека да отидат и да видят фалитите. Вече затвори Елитис и Паоло Ботичели а Вие спите.Нещо да сте забелязали или не?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?