Следвайте ни

Тъжна вест! Почина обичан пловдивски преподавател

viber icon

Пловдив загуби един от големите си творци, обичан художник, уважаван преподавател и общественик. На 74 г. почина доц. Дечко Дечев, съобщиха от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив.

Той е човекът, който заедно с доц. Елена Катарева-Дечева, възкресиха мозайките в Епископската базилика на Филипопол. Дечев работи в областта на църковната живопис. Сред значимите му постижения са храмът "Успение на пресветата Богородица" в Пампорово и катедралния храм "Св. Висарион" в Смолян.

Доц. Дечев е бил ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив в периода 10 април - 30 юни 2008 г. Доцент по рисуване и декоративни изкуства към катедра Изобразителни изкуства, създател и водещ преподавател в специалност Църковна живопис. Завършил НХА София, специалност Стенопис при проф. Георги Богданов (1974). Специализира в Творчески фонд на Съюза на съветските художници в Москва и Санкт Петербург.

От 1980 до 1989 г. е Главен художник и Председател на художествения съвет в Комбинат за декоративно-монументални изкуства към Съюза на българските художници.
1990 – 1999 е Директор и Управител на Арт-център ЕООД към СБХ.

Като творец се изявява в областта на декоративно-монументалните изкуства – стенопис, мозайка, сграфито, пластики, витражи. Автор на десетки монументални произведения в региона и страната. Участва в множество регионални и национални изложби и пленери в страната и чужбина. Член е на Съюза на българските художници, секция "Стенни и монументални изкуства" от 1979 г.

"Неговата ярка личност и мащабно творчество остават завинаги в сърцата ни! Поклон и благодарност! Съболезнования към семейството и близките!", пишат колегите му от АМТИИ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Adromeda

Adromeda

14.03.2021 | 19:57

Sfetaaa e adro mostriiiii xiiii.,,

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?