1553
Следвайте ни

Тъжна вест! Почина известен пловдивски художник СНИМКИ

viber icon

Почина известният художник Емил Марков, който беше дългогодишен преподавател по специалните предмети "Графика" и "Рисуване" в НХГ "Цанко Лавренов". Тъжната вест съобщиха от учебното заведение. 

"За един добър приятел и колега!
За един всеотдаен преподавател!
За един креативен творец!
Думите не стигат! 

Земята се оказа тясна за безграничния му талант! Отправи се към Вечността, без да си вземе сбогом, оставяйки частица от себе си във всеки от нас! От днес ще подрежда своите изложби в небесната галерия на увековечаването!

Емил Марков беше творец с разпознаваем почерк, с прецизна техника и с иновативен поглед върху изкуството. Той беше отдаден в преподавателската си работа и обичаше своите ученици. 
Ще го помним! Ще го пазим в душите си! Ще продължим делото му!
Поклон пред светлата му памет!", написаха от екипа на Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов". 

Художникът Емил Марков е роден на 5 февруари 1949 г. в град Враца. През 1979 г. завършва специалност "Графика" в Национална художествена академия „Николай Павлович” – София.

Носител е на национална награда за графика и е бил куратор на изложбите "15 x 5" на Дружество на пловдивските художници. Участвал е в международен конкурс за графика – Биела, Италия, в общи национални и регионални експозиции и пленери по скулптура

. В творческата си биография има седем самостоятелни изложби в страната и в Eвропа. Емил Марков е художник с разпознаваем стил, чиито творби са притежание на галерии и колекционери в Мароко, САЩ, Германия, Франция и Великобритания. 

Произведенията на Емил Марков са премислени, естетически издържани и професионално изпълнени. Творчеството му се отличава с характерен стил и авторско пресъздаване на действителността чрез експериментиране с различни графични и живописни техники.

Последните му творби включват прецизно разработени рисунки с графичен материал, които изпъкват върху декоративно положени цветни петна, а допълнително колажираните повърхности и образи обогатяват композициите с релефното си въздействие.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?