49
Следвайте ни

Тъжна вест: Напусна ни будителят инж. Александър Чобанов

viber icon

Отиде си инж. Александър Чобанов, който създаде българската машина за гласуване, общински съветник в Пловдив след 1989 г. 

„Невероятен борбен и несломим дух. Човек – от тези хора, дето вярваш, че ще ги има вечно. Винаги готов да се притече на помощ и да реши всякакъв възникнал битов, технически или какъвто и да е проблем в ежедневието – обикновено по оригинален начин. Приемаше и най-големите предизвикателства с лекота. Винаги пълен с енергия. Неуморен работохолик. Правеше планове за България и народа – как ще заживеем в честен и справедлив свят”, споделиха с тъга близките на пловдивския общественик инж. Александър Чобанов. 

За инж. Чобанов децата на България бяха неговото вдъхновение. За тях създаде Национално училище по роботика „НУР България“. Развиваше знанията и уменията им с кубчето Рубик или Лего роботите. 

Сред съмишлениците и приятелите си Сашо бе любим човек за общуване, защото обичаше да се шегува – на първо място със себе си. Владееше до съвършенство изкуството да създава приятелства, да печели партньорства, да намира съмишленици. Години наред инж. Чобанов посвети на разработването на Българската машина за гласуване и макар да вложи цялата си лична енергия, никога не каза „аз”. 

Винаги използваше „ние” или „нашият екип от консорциума „Математици, информатици и роботици без граници“.

„Казват, че Господ прибира най-светлите хора на големите празници. Александър си отиде на Архангеловден – на този ден тържествува доброто, светлината и справедливостта – нещата, за които се бореше той”, казват приятелите му. 

Настоящето за Александър беше интересно. Впускаше се във всеки нов проект с изцяло отдадено сърце и отворени очи за бъдещето. 

По време на миналогодишните протести в София създаде Уличен свободен университет – място на площада – на жълтите павета, където да се упражняват и да се научат хората как да гласуват с машини. В продължение на месеци демонстрира възможностите на Българската машина за гласуване, която работеше безотказно на пл. „Орлов мост“ и пред Президенството в продължение на 16 ч. без връзка с електричество или Интернет. 

В зрелия си живот Александър Чобанов избра да служи на обществото и го правеше с младежки устрем и всеотдайност. Инж. Александър Чобанов е роден на 20 октомври 1958 г. в Батак. Наследник е на Чобановия род – активни дейци на Съединението, а след Освобождението – будни предприемчиви българи в Голямо Конаре и Пловдив. Завършва Технически университет – София, инженер по електроника – революционна специалност за онова време. 

След това завършва специалност „Международни икономически отношения”. Преди три години започна докторантура – в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), за да надгради образователната си визитка с научна степен.

В лицето на ръководството на УниБИТ намери подкрепа на своята кауза: България да гласува на Българската машина за гласуване. Александър Чобанов бе силно свързан и с родния Пловдив. След промените през 1989 г. той е общински съветник под тепетата. 

След това животът го отвежда в далечно Чили, където създава и ръководи Националния отбор по информатика на Чили. Негов чилийски ученик донася първия златен медал по информатика от Световната олимпиада по информатика. Спечелва си уважението на президентката на Чили Мишел Бачелет. 

Негови ученици работят в Google. В Чили създава и ръководи фабрика за производство на компютри в партньорство с Пакърд Бел. През 2010 г. се завръща у дома с надеждата, че България е изпреварила Чили в бурното си демократично развитие. Създава Национално училище по роботика „НУР България“ – извънкласно училище, в което обучението е ориентирано към забавно и интересно обучение в игрови стил за леко и приятно овладяване на логически и практически знания и умения на учениците. Изпълнението на тази програма е изключително успешно – „НУР България“ има филиали в Пловдив, Асеновград, София, Бургас. 

Отбор на „НУР България“ участва в три поредни години в NASA International Space Apps Challenge – най-малките участници в най-голямото състезание в областта на иновациите, създавани от ученици. Поклонението и погребението ще бъдат в Траурен парк „Север“ – Рогошки гробища, град Пловдив, на 20 ноември 2021 г., събота, от 13 ч. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

В. Т.

В. Т.

24.11.2021 | 05:10

Бог да го прости!

Отговори
0 0
В. Т.

В. Т.

24.11.2021 | 05:09

Бог да го прости!

Отговори
0 0
Инженер

Инженер

19.11.2021 | 15:12

Мир на праха на Сашо.

Отговори
1 0
Ние

Ние

19.11.2021 | 12:38

Какво да си говорим повече за България, където хората умират по на 60-70 години!?

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?