Следвайте ни

Тъжна вест! 100-годишната Ивет Анави изгуби битката с COVID-19

viber icon

100-годишната пловдивчанка Ивет Анави загуби битката с COVID-19. Тя издъхна само седмица преди да навърши 101 години.

Заразила се е от жената, която се грижи за нея. „Имаме 20 жени, които се грижат за нашите сънароднички, преживели Холокоста, и точно тази, която е при мен, се е заразила. И да предаде заразата на мен”, каза г-жа Анави. 

Столетницата сподели преди дни, че е много зле и е с кислороден апарат. 

Забележителната пловдивчанка, която близки и познати наричаха „Вдъхновителка“, е родена на 26-ти декември 1919 година в Пловдив. Потомка е на стара еврейска фамилия. Учи в Еврейското училище с преподаване на иврит, в Образцовата прогимназия и в полукласическия клас на Девическата гимназия.

Започва следването си в Страсбург, Франция, през 1938 г., където изучава френска литература. След избухването на Втората световна война продължава учението си в Софийския университет, специалност Романска филология. Като еврейка преживява преследванията по силата на Закона за защита на нацията. Дипломира се през 1943 г.

Голяма част от професионалния ѝ път преминава като библиотекар в Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. В течение на 3 години завежда филиала на библиотеката „Максим Горки“ в Стария град. През 1960 г. завършва задочно висше библиотечно образование. Владее няколко чужди езика.

Има двама синове - научни работници и четирима внуци.

Ивет Анави бе дълбоко свързана с родния си Пловдив. Тя вложи изключителни усилия за запазването и развитието на сефарадска култура и традиции на пловдивските евреи. Вярваше, че и днес се нуждаем от мъдростта на традициите, които съществуват, за да ни обединяват.

Своите знания и опит тя пресъздаде в осемте си книги. Във всяка от тях като червена нишка преминават спомените за еврейския квартал на Пловдив „Орта мезар“ и хората, които живеят там - техните ястия, език, религия, приказки, традиции, професии, къщи.

През 2004 г., вече на 85-годишна възраст, организира курс по джудео-еспаньол.  През 2011 година, Организацията на евреите в България „Шалом“ награждава Ивет Анави с годишната награда „Шофар“ за утвърждаване на еврейската култура и ценности.

Ивет Анави продължи да пише книги и да удивлява с бистрия си ум и невероятна памет. През миналата 2019 година пловдивското читалище „Шалом“ организира честване-изненада послучай нейната 100-годишнина.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

И запомни Хайванчо и разправяй

И запомни Хайванчо и разправяй

21.12.2020 | 11:58

И запомни Хайванчо че християнски глави са рязани в Християнски църкви от еничари водени от еврейска лакома пасмина Но в лето Господне 1942 /1943 еврейска долна мръсна пасмина се е събирала в християнски църкви като стадо уфци за да бъдат покръстени в християнската реликва и религия от Български свещеници САМО и САМО да отърват евреските си сланини от казанчето за сапун на Майн Фюрер Адолф Хитлер Това са го правили Българи Това са го правили Български православни свещеници Хайванчо и мойте деди Но следващ път няма да имате такъв шанс Хайванчо и Казана Адов.ви е гарантиран Сами с наглоста лакомията притворството двуличието предателството Юдейско си направихте желязна резервация Аааа нещо може да ме светнеш и ти Ония джурналя от френския хумористичен вестник що са минали в нелегалност Щото не са еврей или щото са еврей и там едни хорица много ги обичат леко алангле изпекани Ко шъ кайш по въпроса Някаква любов необяснима има към вас Хайванчо Или искат да ви видят във вид на калъпче сапун или леко препечени Що ли

Отговори
0 1
От по Старата История Хайванчо

От по Старата История Хайванчо

21.12.2020 | 10:23

Идеолог за еничарството в Османската империя е един еврейн на служба при Султана Негова е идеята да се взима тъй наречения Кръвен данък Което ще рече Да се взимат малки деца от християнски семейства и да се обучават в Исляма и вярност към Султана И за този ли Исторически факт трябва да любим другарите Юди и да скърбим кога ритнат бакъра

Отговори
2 2
Искаш час по История Иванчо

Искаш час по История Иванчо

21.12.2020 | 09:22

Иванчо Иванчо Пак си се явил в час по история неподготвен Седни Слаб 2 Само да ти припомня Иванчо от по новата история на света че чичко Хитлер в лагерите му за почивка не е пращал християни А е пращал безродници комунисти мързеливи и най паче безверници и еврейски тарикати 200 пъти по мързеливи и крадливи и малко циган за аромат Туй е и извесната рецепта за направата на сапун ФА оставил ни я в наследство чичко Хитлер Има и друг историко икономически факт Българи християни НЕ ЕВРЕЙ са се трудили в Германия през 30 те години на миналия век и са спестили парички И с тези парички са си купили земи от комунистически мързеливи търгаши и нехранимайковци Купували са и съвремене за онуй време инвентар Трактори Редосеялки Вършачки За да дойдат на власт прошляците мързерите комунисти и еврей и тези хора да бъдат наричани Кулаци и Кулак народен враг За туй ли трябва да сме благодарни на комунизма и неговия идеолог Юдейзма в лицето на видни еврей създали тази античовешка идеология наречена комунизъм Карл Маркс син на еврейн от Трир търговец Фиркал го Енгелс син на еврейн фабрикант от Манчестър и сифилистика Ленин син на руски еврей Айде пак се сетих за рецептата за сапун

Отговори
1 2
Иванчо

Иванчо

28.12.2020 | 19:38

Изкъпи се тогава, наци

Отговори
0 0
Жужо

Жужо

20.12.2020 | 21:45

Всички идиоти който не вярват че има ковид и не спазват мерките дано хванат ковид и го карат по тежко от мен а аз бях 25 дни на командно

Отговори
5 6
Жужо

Жужо

20.12.2020 | 21:43

Всички който не вярват че от ковид се умира им пожелавам да го карат по тежко от мен а аз го карах много много тежк

Отговори
5 7
Направо радост

Направо радост

20.12.2020 | 21:09

Каква тъжна вест Това си е повод за радост и едно малко банкетче Кога умре някой от рода Юдейски ония който предадоха Христа и го качиха Кръста Господен все е ден за празник Един Юда по малко

Отговори
3 19
Иван

Иван

20.12.2020 | 21:41

Злобей, ама християните сте избивани и ще бъдете избивани, защото сте злобни и егоистични същества!

Отговори
0 19
Иванушка Глупака

Иванушка Глупака

20.12.2020 | 18:39

Каква е ситуацията? Такава,в която здрави хора се вкарват за бройка в болниците, след неточни тестове. Лекуват ги незнайно какво,някои умират от лечението.......а пари текат от Европа и на обратно изпрани през ваксини....

Отговори
5 15
irinka

irinka

20.12.2020 | 16:57

Не пишете глупости, г-жа Анави е жертва на Холокоста, а не на Ковид.

Отговори
7 16
Марица

Марица

20.12.2020 | 16:50

Най лесно е сега всяка кончина да се пише Ковид. На 100 години,нима не може да си замине от старост? Не пишете глупости,за битки, не е война.

Отговори
14 16
Иван

Иван

20.12.2020 | 17:01

Като не познаваш ситуацията, не коментирай. Тъп4нар.

Отговори
17 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?